По бойния път на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година

Последна промяна на 22 August 2021 в 12:19 518 0

Местността Карапанова кория край с. Горна Липница на 16 юли за пореден път посрещна участниците в похода „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 г.“.
Преди 153 г. на 8 (20) юли на това място се води първото сражение с редовна турска войска. В него загиват неколцина четници, измежду които са Христо Дряновски и Пеньо Хаджипенев. Първият е с много тежки рани и за да не попадне жив в ръцете на врага, другарите му дават отрова.
Пътят на четниците от дунавския бряг до Балкана е осеян с битки, във всяка от които остава кръвта на борците ни за свобода. За да не се забрави подвигът, след Освобождението на гроба на загиналите в корията поставят дървен кръст. Едва през 1950 г. населението от околните села с помощта на военното министерство изгражда паметник във вид на пирамида от врачански камък, висок 8 метра.
Походът-поклонение е организиран от Христо Батинков с подкрепата на Община Сливен. За посрещането на участниците в Карапановата кория, съдействие оказа Община Павликени, а организацията бе дело на кметството и читалището в Горна Липница. Венци бяха поднесени от гостите, от местната управа и читалище „Зора-1887“.