Полезни съвети за почиващите в планината

Последна промяна на 29 September 2018 в 10:08 896 0

Доста хора предпочитат почивката на планина пред тази на морския бряг, тъй като в планинските дебри те намират необходимото спокойствие и ведрина.
Туризмът и планинарството са едни от най-добрите възможности за прекарване на свободното време. Най-важното е да се направи добра подготовка. За тази цел ви предлагаме няколко правила, които трябва да се спазват задължително при поход в планината.

В планината тръгвайте на поход, само ако сте в добро физическо състояние и имате подходяща екипировка, както и храна, вода, фенерче с резервни батерии, малка палатка и най-необходимото за спешна помощ.

Не бива да тръгвате, без предварително да знаете маршрута и да сте разчели времето за връщане.
На всеки два часа трябва да се прави почивка с леко похапване, но без никакъв алкохол.

Най-бавният от групата определя темпото на движение, а не обратното. Винаги трябва да се съобразяваме с децата, ако и те участват в похода.

В случай на нужда трябва да се знаят сигналите за бедствие. Алпийският сигнал се състои в редуването на едно светване с фенерче или махане с ръце и едно извикване шест пъти на една минута, след което се прави минутна пауза. Добре е да се знае телефонният номер на планинските спасителни служби.

Винаги трябва да избирате маршрут, който е отбелязан с маркировка, и предварително да сте събрали информация за него. Никога не бива да подценявате опасностите, защото планината крие такива и може неприятно да ви изненада.