Сбъднахме мечтата на мама за Ниагара

Последна промяна на 11 January 2024 в 09:44 100 0

Ниагарският водопад от страната на Канада


Всички си спомняме възхищението на Алеко Константинов в „До Чикаго и назад“ при срещата му с Ниагарския водопад. Той е имал удоволствието да гледа Ниагара от американския бряг, който видимо е по-ощетеният. Истинската гледка е откъм Канада.
Синът ми живее в Монреал от години и при гостуването ми ми подари пътуване до водопада. Пътят Монреал – Торонто - град Ниагара минава по живописния бряг на река Ниагара, която достига прочутото езеро Онтарио. Това са около 1300 км в едната посока по 5-лентова магистрала.
Ниагара е туристически център в типичен американски стил - място за атракции и забавления за деца и възрастни. Тук са най-големите хотелски вериги „Мариот“, „Хилтън“, прочутото „Хард рок кафе“... Хотелска стая с гледка към водопада излиза 520 лева на вечер.
Ниагарският водопад се намира на 10-15 минути пеша от главната улица на града. Едва се разминаваме от туристи. Нощем водопадът е осветен. Хората се разхождат по брега, къпят се във водите му и са щастливи.
На корабчето, което ни отведе в подножието на ревящите падащи води, срещнахме група български туристи. Пропътували цялото огромно разстояние от България. И имаше защо.
Моята леля Анка, по бащина линия, ми каза, че мама - агрономка от Търговище, мечтаела да види Ниагарския водопад. Е, мамо, аз и внуците ти сбъднахме твоята мечта.

Виж още за: