Щраусовото яйце е колкото 30 кокоши

Последна промяна на 15 януари 2018 в 22:53 821 0

„Щраусово забавление” е ферма в Долна баня, подходяща за развлечение за малки и големи. Собствениците печелят най-много от туризъм (билетите за възрастни са по 3 лв., а за деца и пенсионери по 1 лв.), след това от продажба на яйца (1 брой е 45 лв.). Освен интересна лекция за пернатите, разходка и снимка сред 14 женски и 3 мъжки птици (понякога може да засечете атрактивният им „танц на любовта”), в заведението край фермата може да опитате и крем-карамел от щраусово яйце (3 лв.) или да си купите някакъв продукт от щраус.

„Пет неща от щрауса имат висока търговска стойност. Най-много се цени маста. Тя се намира на гърба им - като при камилите, а не като при кокошките – към трътките. При естествени условия благодарение на нея птиците могат оцелеят без храна 2-3 месеца”, разказва екскурзоводката Зоя. Щраусовата мас е позната от времето на Клеопатра, има високо съдържание на Омега 3, 6 и 9, действа омекотяващо и хидратиращо на кожата. Помага за бързо заздравяване на раните, не запушва порите. Изкупува се от козметични фирми, но на място може да си купите кутийка от 100 г за 30 лв.

На второ място са перата – белите достигат до 10 лв. броят. Животните имат периоди на смяна, но редовна доставка за модните дизайнери не е по възможностите на фермата. Евгени Димитров-Маестрото преди време закупил сериозно количество за аксесоари за балет „Магаданс” .

Следва щраусовото яйце – то тежи между 1,2 кг и 1,6 кг (колкото 25-30 кокоши), доста хранително е. Черупката му е 2-3 мм. „За крем-карамела ползвам бургия №6, а запазената черупка се рисува от художник-иконописец”, пояснява Зоя.

На четвърто място е кожата на щрауса – тя е здрава и ценена като крокодилската, но е по-мека. Ползва се за обувки и рокерски якета.

На пето място е месото, което на вкус е близо до сърнешкото. То е крехко, без мазнини и с малко калории.

Щраусите във фермата са само за атракция. При злополука – наскоро един от мъжките си счупил крака, птицата се коли и продуктите се оползотворяват. „Люпим яйца само по поръчка, защото нямаме сметка да ги отглеждаме. Женските започват да снасят редовно (до 60 яйца на година) след навършване на 9 г. Тогава цената на една женска е 1600-1700 лв., а възвращаемостта от снасяне е за около година. Малките се продават на 2-3 месеца и цената им е около 250 лв. Купуват ги уж като домашни любимци, но след 2-3 г. ги продават заради кожа, месо, мас”, допълва Зоя, която е и гледачка на птиците.

Щраусите са български – излюпени във ферма в Родопите и са аклиматизирани. Носят и красиви нашенски имена – Иван, Ангел, Мария… Всички във фермата са на около 11 г., а живеят до 70 г. Не боледуват, хранят се с царевица. Мъжките са по-красиви на вид, но и по-агресивни. Тежат над 130 кг, високи са близо 3 м и тичат със скорост до 70 км/ч, затова е добре да не ги закачате.

Виж още за: