„Слънчевата врата” край с. Розовец

Последна промяна на 23 February 2023 в 19:57 473 0

Зимата все още е в своите пълномощия. Предложената дестинация е за тези, които обичат планините, но нямат необходимата екипировка и планинарски опит, а желаят да напуснат за ден дома, и то по възможност с цялото семейство.
Отиваме в ниските южни склонове на Същинска Средна гора - посока с. Розовец, община Брезово. От центъра на Розовец продължете още около 500-600 м на север. Там има указателна табелка. На около 300 м до селската църква пътеката се разклонява – зелената маркировка води до мегалита „Слънчевата врата“.

На 780 м н. в. в местността Баръмова турла на малка полянка хаотично са струпани множество малки и по-големи камъни. За археолозите, а и за туристите те са почти без значение. На десетина метра от тях издигат снаги два кварцови камъка (всичко наоколо е гранит). Северната на 156 см, при ширина в основата си 182 см, а източната е с малко по-голяма – височина 235 см, а в ширина долу 195 см. Процепът между тях е около 100 см. Това, което кара дъхът ви да застине, е огромният триъгълен камък, тежащ няколко тона.

Острата му част, обърната надолу е на височина около 140 см. Специалистите все още не са на ясно кой, как и кога е поставен там. Едно обаче е ясно – това не е дело на природата, а на човека.

Слънчевата врата се води като новооткрит мегалитен обект. Основното му изследване е направено през 2019 г. от научна експедиция на СУ „Св. Кл. Охридски” София под ръководството на проф. Валерия Фол и съпровождана от служителя на Информационния център към община Брезово Радню Шопов.

Тя е свързана с култа на древните траки към слънцето - в дните на равноденствие (21 юни) сутринта слънчевият лъч преминава през вратата и се отваря коридор, свързващ света на живите и мъртвите.