Сребърен извор блика в Добринище

Последна промяна на 28 December 2017 в 20:13 1992 0

Още от древността, когато траките се заселили по тези места, минералните извори край Добрищенска река привличали хората. Останки от старини открити басейни могат да се видят и сега. Минералните извори на Добринище са най-големият му природен дар. Те са 17 и са пръснати из цялото селище и край него. Дебитът на водата е 18 литра в секунда, а температурата е между 30 и 40 градуса. Най-известен е Сребърният извор, богат на сребърни йони и на история. В древни времена в него се къпели с часове римляните, които живели по тези места.
През 1932 г. на мястото на няколко бараки близо до два от изворите в Добринище започва изграждането на модерна за времето си двуетажна сграда. Тя била проектирана от разложкия архитект Баров, баща на създателя на НДК в столицата проф. Александър Баров. По призив на общината – тогава на власт била ВМРО, мало и голямо се включва в градежа. Местните люде продължават да идват „на баня” поне 2 пъти седмично. Минералната вода е богато минерализирана и вероятно затова са толкова здрави, а невестите – с нежна кожа, пощадена от бръчките. Най-много са посетителите в събота, защото за неделната служба в църквата миряните по традиция трябвало да са чисти. Младите обаче предпочитат да се къпят вкъщи. Тъй като банята е държавна, трудно се намират средства за поддържането й. Символична е цена на билетите. Минералната баня е с женско и мъжко отделение, всяко с басейн, с индивидуални бани, душове и места за сядане и корита край стените. Два пъти дневно басейните се източват, всяка вечер се мият основно, казват служителите, които съветват да се правят 10 последователни бани. През зимата можете да съчетаете спа със ски туризъм.
Водата лекува опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, кожни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания, невралгии, ишиас, лумбаго, ревматизъм, жлъчка, бъбреци, цистити, кожни заболявания. Не съдържа сяра и не мирише, може да се пие и облекчава гастрити, язви, бъбречни болежки. Всеки спокойно може да си налее, колкото иска - в красивия парк около сградата има чешма. От единия чучур тече минерална, от другия – студена планинска струя.