В Лозенския манастир „Свети Спас” е изографисан хан Тервел

Последна промяна на 14 January 2018 в 18:33 1124 0

Когато и да тръгнете по стръмните пътеки на Лозенската планина над село Долни Лозен към манастира „Св. Спас”, винаги ще срещнете много хора - групи туристи, млади семейства с бебета.
Манастирът е от 12 век, няколко пъти опожаряван от турците и възстановяван. В църквата „Възнесение Христово” могат да се видят стенописи на прочутия Никола Образописов. Любопитно е, че никъде другаде в Софийско не са рисувани в един храм толкова много български светци и исторически личности. Тук е и уникалното изображение на хан Тервел или Свети Тривелий, обявен за светец от католиците. На върха на църквата има три камбанарии - в чест на Светата Троица – Бог Отец, Иисус Христос и Свети Дух, а звукът им се чува надалеч към селата Долни и Горни Лозен. Четвърта камбана е подарена от човек от Горубляне и всеки, изкачил се до там, може да пробва да предизвика звъна й.
За манастира от 8 г. се грижи сестра Агатия. Като дете прекарвала лятото в Соколския манастир при двете си лели монахини, които я подканяли: „Хайде, чедо, да те направим монахинче!” „Къде ти, животът те дърпа, та ти къса ръкавите, къде едно дете да се съгласи! Но минаха години, някак дълбоко в мен винаги съм усещала, че ще стана монахиня. И станах през 2000 г. На 67 г. съм, но като прибавиш Христовите 33 г. към моите стават 100… С Бога живее ли се, много е лесно. Правя каквото мога за църквата.”
За храма, обявен през 1974 г. за паметник с национално значение, е сторено не малко от добродетелни граждани и фирми – алуминиева дограма, от двете страни на входа са изработените и дарени от учениците от Каменоделното училище в село Кунино, Врачанско, гранитни плочи – на едната са изписани Десетте Божии заповеди, а на другата е текстът за символ на вярата. Сега обаче ликовете на светците са разкъсани от пукнатини, които разцепват стените отгоре до долу и е крайно наложително тяхното укрепване и възстановяване. От избилата влага стенописите се рушат, изчезва безценно богатство.
На Спасовден - храмовият празник на манастира, дворът ще се изпълни с богомолци. Всеки може да види с очите си от какво има нужда и ако пожелае, да попита как да помогне.