Внимание! През зимата пътят към връх Ботев е само през Параджика

Последна промяна на 23 November 2020 в 21:58 2196 0

Бавно, но все по-сигурно зимата навлиза в своите пълномощия. Температурата пада, а най-високите части на върховете все по-често побеляват. Това обаче няма да спре планинарите да предприемат своите преходи в планините и да изкачват техните върхове.

Един от тях безспорно е първенецът на Стара планина връх Ботев (2376 м). Връщайки се назад в годините, за съжаление, ще открием и една тъжна статистика. Подведени от успешни летни изкачвания мнозина планинари подценяват опасностите, които ще срещнат в трудните зимни условия. Списъкът на изпадналите в беда и дори завършили фатално е дълъг. Няма да споменаваме тези от по-далечните времена, но няма как да не споменем за миналогодишния случай с бащата и сина от Стара Загора, за които преходите в планината завършиха само на няколко стотин метра от автомобила им, паркиран в местността Паниците.

Всеки турист знае, че най-лекият и бърз достъп до върха става от хижа „Рай” през Тарзановата пътека, чиято най-скалиста част за по-голяма сигурност е обезопасена с телено въже. Независимо от това, в ранните пролет и есен преминаването по тази пътека крие опасност, тъй като в най-горната част на скалите наклонените плочи често са заледени и това не рядко е ставало причина за трагични последствия.
Поради това изходът за изкачването на най-емблематичния връх на Стара планина е само през Параджика, който е добре маркиран. Той се отклонява от традиционния маршрут през хижа „Рай”, малко преди навлизането в гористата част по пътя за хижа „Рай”. Описаният път е добре маркиран с високи железни колове.

По този път за сигурността на туристите има изградени три заслона. Отдолу нагоре те са: „Бункера”, „Михайлов” и „Маринка”.

За улеснение на тези, които ще поемат към върха през тази зима, петима колотуристи и още толкова пешеходци от туристическо дружество „Средногорец” в гр. Брезово заредиха средния от трите заслони „Михайлов” с най-необходимите неща. Печка с необходимото количество дърва, осветление (ветроопорен и обикновен фенери), съдове за храна, най-необходимите лекарства, топографска карта на района с необходимите азимути. Оставени са и номерата на мобилни телефони на близки населени места, на които всеки, който има нужда, би могъл да позвъни. Инициаторите не са пропуснали да оставят и значително количество вафли, бисквити, кафе и чай. Благородната инициатива на брезовци не би могла да стане без подкрепата на община Брезово, както и без безвъзмездното дарение на бизнесмените, осигурили всичко, което вече е в заслона.