Водопадите – красиви и полезни за здравето

Последна промяна на 13 January 2018 в 22:13 816 0

Иво Николов е непрофесионален фотограф, любител на природата, който обикаляйки красивите кътчета на България, открива очарованието на водопадите и ги превръща в своя кауза. Всеки свободен ден посвещава на разходка до поредния непознат водопад. Расте и групата приятели, желаещи да избягат за малко от шумния град. Така се ражда и идеята за създаването на фото пътеводител. След близо 5 г. книгата вече е факт.
- Какво включва проектът „Водопадите на България” ?
- Включва книга за едни от най-красивите природни феномени в България – водопадите, страница в интернет и във фейсбук. Описани са над 60 уникални водопада, пътят до тях, географски координати и полезна туристическа информация. Заедно с текста са публикувани и над 300 впечатляващи снимки на водните феномени - мое дело и на приятели професионални пейзажни фотографи. В изданието има ценни съвети как се снимат водопади, както и кратки интервюта с пейзажните фотографи.
- Каква туристическа информация предлагате?
- Към всеки един от водопадите има изчерпателна информация за достъпа до него – GPS координати, описание на маршрута: изходна точка, специфика и степен на трудност на трасето, флора и фауна, наличие на обособени места за отдих по пътеката и други. Препоръчано е най-подходящото време през годината за разходка около водната каскада. В книгата са включени по-голямата част от интересните водопади в България, но има още много интересни. По-труднодостъпните са включени в интернет страницата www.waterfallsbg.info.
- Къде са недостъпните?
- Обикновено са високо в планината – най-много са в Стара планина.
Но в голямата част към достъпните отдавна са прокарани пътеки – вижте Райското пръскало, Хотнишкия водопад, Крушунските водопади, Боянския водопад.
- Как водопадите влияят на здравето?
- При водопадите въздухът е много чист и наситен с отрицателни йони. Те са много полезни за организма и се образуват от разбиването на водните молекули в скалите. Отделно самата зеленина, водата и нейният шум успокояват сетивата и човек се чувства много спокоен и отпочинал.
- Има ли туристически интерес към тях?
- В последно време има. Общините също се усетиха, че това са благоприятни туристически обекти за привличане на туристи, и започнаха да облагородяват стари и да създават все повече нови екопътеки. Около водопадите се поставят беседки, пейки и места за отдих и пикник.
- Трябва ли да се поддържат водопадите подобно на реките?
- Разбира се, водопадите, които са често посещавани, трябва да се поддържат и почистват. Често след зимните месеци и при пролетните дъждове водата донася съборени дървета, разрушава мостовете на екопътеките и прави достъпът труден или невъзможен. Отделно при травертиновите водопади като Крушуна трябва да се прави редовен оглед на скалите, по които тече водата. При варовиковия тип скали (травертинови) след много студени периоди могат се образуват пукнатини и впоследствие да се провокират свлачища подобно на инцидента при Крушунските водопади.
- Къде сме ние в този вид туризъм?
- България е една от страните с най-много водопади на Балканския полуостров. Тук е и първенецът – Райското пръскало (124 м), най-високият на Балканите. В съседните страни има също големи водопади, но са много по-малък брой, отколкото тук. Конкуренти в този туризъм са ни Хърватска и Словения.Виж още за: