Очите ви са уморени – помогнете си сами

Последна промяна на 28 December 2017 в 07:31 823 0

Упражненията са лесни за изпълнение и ефикасни, събрани от световния опит от френския лекар Фредерик Салдман:
„Малка сауна“
Това е упражнение на индийските йоги. Разтрийте енергично дланите на ръцете си една с друга за 30 секунди. Те силно ще се загреят. Сега затворете очи и подложете загретите длани върху клепачите в продължение на минута. Бавно отстранете ръцете от лицето си. Отворете очи и, ако е необходими, повторете упражнението.

Овлажняващ масаж
Когато чувствате очите си сухи, лишени от мазния секрет, който нормално ги овлажнява, използвайте затоплена влажна кърпа като компрес върху клепачите и затворете очи.

Упражнение с молив
Това е неще като фитнес за очите. Изпънете ръката си на височината на очите, като държите молив или химикалка между палеца и показалеца. Движете ръката си с вертикално изправен молив по посока от върха на опънатата си ръка до носа 20 пъти подред. Дишайте равномерно.

Белите редове
Вземете книга и вместо да четете текста, насочете вниманието си върху белите редове. Още на следващата страница ще почувствате отморяващия ефект на това упражнение.

Обърната осмица
Седнете на стол с изправен гръб и широко отворени очи. Главата да е неподвижна. С очи „рисувайте“ пет пъти знака за безкрайност – легнала осмица, без да бързате.

Обхождане с поглед
Също така благоприятен резултат може да се постигне, като обхождате с поглед контурите на стаята, после от пода до тавана. Направете това упражнение 4 пъти, без да се движи главата.
И накрая препоръчваме да избягвате прекалено осветени помещения, които сякаш ви заслепяват, а също и силното слънце. За да избегнете и отдалечите появата на катаракта (перде), използвайте само качествени очила за слънце със защита срещу ултравиолетови лъчения. Евтините очила по уличните сергии, по-добре не ги купувайте.

Виж още за: