Билкови сокове от майката природа

Последна промяна на 19 юли 2019 в 20:52 1207 0

Всяка година си правя сиропи от майката Природа. Основен продукт са билките. Тези сиропи имат това предимство, че са по-евтини, защото всеки си бере билките, без да ги купува. Купува се само захар, която не е скъпа. Екологично чисти са. Определено са по-полезни от другите. Най-важното за домакинята е, че лесно се приготвят и се съхраняват на стайна температура. Ако се разреждат с газирана вода се получават чудесни безалкохолни напитки, които нямат конкуренция. Разходете се с добри приятели в планината, по полята, в гората и си наберете необходимите билки. С удоволствие споделям с вас моите рецепти:

Сироп от бял равнец
Измиват се внимателно със студена вода 30 средно големи цвята от бял равнец. Заливат се с 1 литър студена вода, престояват 24 часа и се прецеждат. На всеки литър се прибавя 1 кг захар и 1 ч. лъж. лимонтузу. Сиропът е капризен и лесно ферментира и затова трябва да се спазва пропорцията 1:1 между течността и захарта. Налива се в стъклени бутилки.

Сироп „Сюрприз“
Този сироп е от 7 билки, много ароматен. В тенджера се слагат равни количества подбел, маточина, живовляк, бял равнец, жълт кантарион, цикория и задължително листа от горска малина, които придават чуден аромат. Заливат се с вряла вода, да ги покрие. Захлупват се и престояват 2 часа. Прецежда се и на 1 литър настойка се прибавя 1 кг захар и 1 ч. лъж. лимонтузу. След като се разтопи захарта се разлива в стъклени бутилки. Освен че е много вкусен, ароматен, този сироп е и полезен. Мехлем е за нервната, храносмилателната, дихателната, сърдечната и прочие системи.

Сироп от цветове на глухарче
100 броя цветове се измиват и се заливат с 1 литър студена вода. Загрява се бавно и що кипне се оставя да ври 5 минути. Сваля се от котлона и стои захлупен 12 часа, след което се прецежда, като цветовете се изстискват. Прибавя се 1 кг захар и 1 нарязан лимон. Капакът на тенджерата се маха и се оставя да се сгъсти на слаб огън. Налива се в стъклени бутилки. Вместо лимон може да се сложи лимонтозу.

Сироп от живовляк
1 кг листа от живовляк се измиват и заливат с 5 литра студена вода. Варят се 15-20 минути, след което се оставят в тенджера с капак да престоят 12 часа. Прецежда се и се слага захар на вкус. Бутилките се стерилизират 15-20 минути. Може и да не се стерилизира, като се постави на 1 литър настойка 1 кг захар и 1 ч. лъж. лимонтозу. Щом се разтопи захарта се налива в бутилки.
Може да се правят сиропи и от магарешки тръни, от трънки, от цветове и плодове на бъз, от парички, от смес на листа от диви ягоди, къпини и боровинки.