Черната боровинка подобрява зрението

Билка : черна боровинка

Последна промяна на 03 февруари 2018 в 09:04 397 0

Различават се черни, сини и червени боровинки. Най-често срещана и използвана е черната боровинка. Най-подходящо време за бране са месеците август и началото на септември. Любителите на диворастящите плодове приготвят от нея компоти, сладка, мармалад и пр.
За лечебни цели се използват листата и плодовете на растението. Листата се сушат добре разстлани в проветриви помещения за кратко време. Плодовете се откъсват узрели, но не презрели. При брането трябва да се внимава да не се объркат с тези на зърнестеца, черния бъз, дивата череша.
Пресните плодове от черната боровинка са изключително полезни в натурален вид не само при кокоша слепота и слабо зрение, но и при язва и болно гърло. От изсушените плодове могат да се приготвят лечебни запарки за вътрешно приложение. За целта се вземат 4 чаени лъжички от тях, които се заливат с 2 чаени чаши вряща вода и се оставят да киснат 2 часа. След прецеждане течността се изпива за един ден, разпределена на няколко приема, винаги преди хранене.


СУШЕНЕ
От начало плодовете се сушат на слънце или на открито, разстлани на тънък слой, като всяка вечер се прибират на закрито. Щом се изпари по-голяма част от влагата им, е добре да се досушат в сушилня при температура не по-висока от 70 градуса, която се постига постепенно.
СЛАДКО
1 кг измити плодове се посипват с2 кг захар в емайлиран съд, в който ще се варят. На другия ден се заливат с една чаша вода и се слагат да се варят на умерен огън. Сладкото е готово, когато капка от него, капната върху студена порцеланова чиния, запазва формата си.
МАРМАЛАД
3 кг добре узрели и измити плодове се заливат с 2 чаши вода и се слагат да врат, докато се напукат. Претриват се през цедка и към получената каша се прибавя 1,5 кг захар. Мармаладът се сварява в плитък съд на силен огън. Трябва да се остави малко по-рядък защото след като изстине се желира. Насипва се горещ в добре изсушени и затоплени малки буркани.