Измит хляб - панцанела

Последна промяна на 14 January 2018 в 20:07 761 0

Панцанела (panzanella), което означава измит хляб, е едно от семплите и типични народни ястия на Апенините. Тя се приготвя във всеки дом от векове в Италия. За нейните вкусови и хранителни качества с много любов и подобаващо обилно слюноотделяне пише Бокачо в творбите си през 14 век.
Историята на италианското студено блюдо разказва, че рецептата е родена на една обикновена рибарска лодка в морето при залез слънце. На неколцина прегладнели италиански рибари никак не им се искало отново да заситят глада с обичайния сух хлебец. Тогава на един от тях му хрумнало да го потопи и „измие” обилно с морска вода. Какво по- достъпно „овкусяване” в този важен за гладния стомах момент. Останалите продукти са типичните здравословни храни на Средиземноморието.
Ястието е лесно, приготвянето му отнема максимум 40 минути.

Продукти за оригиналната рецепта за 4 души: 5 филии хляб, глава сладък лук, босилек, краставица, домат, маслини, оцет, сол, твърдо сварени яйца, консерва риба тон, каперси и зехтин, колкото поеме.
Филиите се накисват предварително за половин час обилно във вода и повечко домашен оцет. Лимонът тук не върви като заместител. След това се изцеждат с ръце и се надробяват на трохи в голяма купа. Важното тук е водата хубаво да се отнеме. Затова, ако не сте сигурни в ръчното изтискване, сложете омекналите резени в кърпа и хубаво притиснете. Хлябът трябва да е влажен, пръхкав, а коричката омекнала. Нарежете лука на шайби, обелените домати и краставици - на резенчета. На маслините махнете костилките, за да няма счупени зъби. Обелете твърдо сварените яйца и ги нарежете на кубчета. Добавете свежи листа босилек и каперси, ако имате. Панцанелата иска повече оцет и сол. Всичко се обърква хубаво и се сервира като студено ястие. Върви чудесно с нашенска ракийка.
Ако искате да изумите гостите с по-ефектно сервиране, използвайте за рецептата средата на питка, а нейната издълбана кора напълнете със салатата вместо купа.