Как да намалим нитратите в храната

Последна промяна на 07 May 2019 в 13:50 639 0

Високото съдържание на вредните химикали в зеленчуците най-често е следствие на използването на много минерални торове при отглеждането им. Съществуват обаче начини да се спасим от нитратите, като проявим индивидуален подход към всеки един зеленчук.

Картофите е най-добре да варите или да ги готвите на пара. По този начин нитратите ще се намалят от 40 до 70 процента и ще останат във водата.

Цвеклото е истински шампион по наличие на нитрати, намиращи се главно в листата и горната му част. Ако ги изрежете безмилостно, ще се избавите от около 75 процента от химикалите.

• Средно големите моркови са най-чисти от нитрати, затова купувайте само от тях. Опасните за здравето вещества се намират в дръжките, отстранявайте ги преди готвене.

• Като махнете горните листа и изрежете кочана на зелето, ще спестите доста голямо количество нитрати.

В зелените салати има много витамини, предотвратяващи пагубното въздействие на химикалите. Яжте ги спокойно, но не консумирайте стъблата им и не забравяйте, че салатите от зеленолистни зеленчуци се приготвят непосредствено преди да седнете на масата, защото, след като ги нарежете, с времето нитратите ще се превърнат в много по-опасни съединения.