Кленовият сироп – важен за зимата

Последна промяна на 11 March 2020 в 21:03 648 0

Кленът е националното дърво на Канада, има го даже на националния флаг. Среща се във ферми, паркове, градинки. През годината е незабележим, а едва през август листата започнат да червенеят и става разпознаваем. От дървото се извлича прочутият кленов сироп. Той е доказано по-полезен от меда, в който обикновено има примеси от глюкоза, захар и т.н. Извлича се през пролетта чрез специални железни или пластмасови маркучи директно от ствола. Събира се капка по капка в кофа. 80% от производството му е съсредоточено в провинция Квебек.

От него се правят бонбони, добавя се към чая и кафето вместо захар, заливат се палачинки и др. сладкиши, слага се дори върху пържоли. В Шотландия е приета понякога да закусват американски палачинки (по-дебели) с бекон и полети с кленов сироп.
Цветът му е кехлибарен, вкусът е лек, ненатрапчиво сладък, лесно разтворим в топла течност. Не е тежък за стомаха, но да не се преяжда. Сиропът е доказан източник на здраве, сила и енергия целогодишно, важен e за канадската люта зима.


Кленов дресинг за салата с горчица
Медената горчица е любим дресинг за салати. Вместо мед може да се ползва кленов сироп.

Съставки: 1/4 чаша прясно изцеден лимонов сок, 1/4 чаша зехтин, 1/4 чаша кленов сироп, 1/4 чаша дижонска горчица, черен пипер на вкус (по желание).

Поставете всички съставки в стъклен буркан с капак. Уверете се, че капакът е здраво затворен и силно разклатете буркана. Опитайте на вкус и регулирайте при необходимост. Съхранявайте в хладилник.