Лютеници

Последна промяна на 30 November 2018 в 14:28 1441 0

Лютеница с патладжани
Продукти: 8 кг червени пиперки, 5 кг патладжани, 3 кг домати, 1 л олио, сол и захар на вкус.
Пиперките се изчистват от дръжките и семето. Изпичат се и се смилат през машинка за месо. Патладжаните се изпичат, обелват и смилат. Смесват се пиперките, патладжаните и доматите, също обелени и смлени. Сместа се вари, докато се сгъсти. Тогава се прибавят олиото, солта и захарта и се варят, докато останат на мазнина. Сипват се в буркани, запечатват се с капачки и се стерилизират 15 минути. Съхраняват се на хладно.

Лютеница с оцет
Продукти: 3 кг червени пиперки, 3 кг домати, 200 мл олио, 150 г захар, 200 мл оцет 6 градуса, 60 г сол.
Пиперките се измиват и изчистват от дръжките и семето. Опичат се, обелват се и се смилат през машинка за месо. Доматите се обелват и смилат и се варят, докато се сгъстят. Прибавят се смлените чушки, олиото, оцетът и солта и се варят, докато останат на мазнина. Насипват се в буркани, запечатват се и се стерилизират 10 минути.

Лютеница с чесън
Продукти: 3 кг патладжани, 3 кг червени пиперки, 3 кг домати, 500 мл олио, сол на вкус, чесън.
Изчистените пиперки се опичат и обелват. Патладжаните се изпичат и обелват. Оставят се 12 часа да се изцедят. Смилат се. Доматите се попарват, обелват и смилат. Варят се докато водата се изпари. Към тях се прибавят смлените пиперки и патладжани, посоляват се и се варят докато останат на мазнина. Прибавя се малко (за вкус) счукан чесън. Сместа се налива в буркани, запечатва се с капачки и се стерилизира 10 минути.

Лютеница със сирене
Продукти: 5 кг червени пиперки, 1 кг краве сирене, 500 мл олио.
Пиперките се изчистват от дръжките и семето, изпичат се и се смилат през машинка за месо. Прибавят се олиото и сиренето, натрошено на дребно. Размесва се и се насипва в буркани.Запечатват се и се стерилизира 30 минути.

Лютеница с картофи
Продукти: 4 кг червени пиперки, 5 кг червени домати, 1,5 кг сварени и пресовани картофи, 1 кг моркови, 600 г лук, 2 глави чесън, 800 г сол, 1,5 л олио.
Пиперките без дръжки и семена се изпичат и обелват. Смилат се.Морковите се сваряват и пресоват. Лукът и чесънът се смилат през машинка за месо. Смесват се с картофите и се варят. Прибавят се солта и олиото и се варят, докато останат на мазнина. Горещата смес се налива в буркани от ½ литър или от детска храна. Затварят се с капачки. Съхраняват се на хладно.

Мързелива лютеница
Продукти: 1 буркан (800 г) доматено пюре, 6 кг червен печен пипер, 2 кг печен патладжан, 1 бурканче от детска храна мед, 400 мл олио, сол.
Всичко се изсипва в голяма тава. Обърква се хубаво. Олиото се стопля – да пуши. Налива се и се бърка. Лютеницата се пълни в буркани. Запечатват се и се вари 15 минути.

Лесна лютеница
Продукти: 5 кг червени пиперки, 1 кг доматено пюре, 1 ч. лъж. черен пипер, 1 ч. чаша олио, 1 каф. чаша сол, 1 каф. чаша захар.
Изчистените от семките, изпечени и обелени пиперки се смилат. Смесват се с доматеното пюре. Добавят се солта и захарта, черният пипер. Олиото се загрява, без да завира и на 2-3 пъти се излива по малко в сместа, като се бърка. Лютеницата се изсипва в буркани, които се затварят с капачки и се стилизират 10 минути.

Лютеница с лук

Продукти: 30 кг червен пипер – печен, белен, смлян; 12 кг домати – минати през машинка за отделяне на люспи и семки; 10 глави лук – през машинка за месо; 800 г моркови – предварително сварени и минати през машинка за месо; 4-5 броя патладжани (средно големи) – печени и минати през машинка за месо; ¾ бутилка литрова олио; 300 г захар; сол на вкус.
Смлените пиперки се пържат в олиото. Прибавят се доматите, лукът, морковите, патладжанът. Пържи се. Към края се прибавят 10 глави чесън и ½ пакетче черен пипер. Пържи се всичко още 10 минути. Насипва се в буркани, запечатват се и се стерилизират 10-15 минути.

Съвети
Полските домати по-лесно се сгъстяват.
• Някои обичат лютеницата с чубрица, магданоз, кимион.
• Лютеницата е тъмна, когато се препържва.
• Дали е готова лютеницата се опитва със суха плитка чиния. 1 лъж. се сипва: ако потече вода – не е готова, ако потече само олио, означава, че не е нужно повече олио за пържене.