Ползи от лука - и то не суров, а след термична обрабтка

Последна промяна на 05 February 2024 в 20:48 98 0

Термично обработен чрез карамелизиране или печене, лукът добива ярко пикантен вкус и нещо особено интригуващо – почти не оставя типичния дъх, който може да подразни околните, дори да провали важна среща!

Лукът има противовъзпалителни и антидиабетни свойства; полезен е за кожата, дишането, сърцето, червата и костите.

Специално червеният лук съдържа антоцианини – това са растителни пигменти, на които се дължи красивият цвят. Установено е, че храни с антоцианин в състава си намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Помага за контрол на кръвната захар. Откритите в лука специфични серни съединения влияят за регулиране на нивата кръвна захар при диабет и преддиабет.


Има антибактериален eфект. Лучени компреси заздравяват възпалени кожни тъкани, помагат особено при хематоми. Важно е да се знае, че лук не се прилага върху отворени рани.


Източник е на фибри и пробиотици, жизнено важни за работата на червата. Пробиотиците са несмилаеми фибри, които се разграждат от полезните чревни бактерии. Крайният ефект е засилен имунитет и подобрено храносмилане.


Укрепва плътността на костите, което дава шанс на застрашените от остеопороза.

Почиства кръвоносните съдове. Лукът активно съдейства да се предотврати образуването на атеросклеротични плаки.

При респираторна болести: В миналото с печен лук са лекували кашлица. Благодарение на силно изразените противовъзпалителни свойства лукът облекчава дихателните пътища при астма, хрипове, бронхит.

Виж още за: