Прастари питиета за подсилване на организма

Последна промяна на 18 November 2019 в 07:17 802 0

Вино от тинтява
Отлично питие за апетит.
80 г корени от жълта тинтява се накисват в 1 литър бяло вино в продължение на 15 дни. Взема се по ½ винена чаша, ½ час преди ядене.

Вино от мед
В 1 литър гореща вода се слага 100 г мед. Оставя се да ври на слаб огън около час и половина, като непрекъснато се бърка. Пяната се премахва. Когато виното изстине, се излива в чиста бутилка и се прибавя малко винена киселина. Оставя се да ферментира 15 дни и след това се излива в друга бутилка. В продължение на 3 седмици бутилката се държи отворена, за да стане пълната ферментация, и тогава се запушва. След 1 месец може да се употребява. Полезно е за всички.

Житно вино
Отлично за оздравяващи и за растежа на децата. В 4 литра вода се поставя по 2 суп. лъж. жито, ръж, ечемик, овес, царевица и трици. Вари се в продължение на 3 часа. Трябва да се получи накрая около 1 литър течност. През време на варенето, ако е необходимо, може да се прибави още вода. След като изстине, сместа се прекарва през сито.

Хранителна супа
Супа, богата с желязо и отлична за анемични деца. Нарязва се и се накълцва 20 г агнешко или биволско месо. Слага се 350 мл вода заедно с 25 г препечен хляб, нарязан на малки кубчета. Прибавят се 1 жълтък и сол. Ври около 1 час, след това се прецежда.

Бадемово мляко
Обелват се 24 бадема, смачкват се с 2 суп. лъж. захар. Залива се с 1 чаша мляко и вода, малко ванилия. Оставя се да поври на слаб огън ½ час.

Жълто мляко
Два жълтъка се разбиват с 2 суп. лъж. захар, като се прибави малко ванилия. След това се долива 1 чаша мляко или топла вода.

Желязна вода
В 2 литра вода се сварява 1 кг изчистен и измит спанак. Прецежда се водата, която има зелен цвят – това е силно укрепителна „желязна вода“, която се подправя със сол и малко захар. От спанака се прави пюре или друго нещо, но трябва да се яде същия ден, а да не престоява.