Режисьорът Джеки Стоев: Покълнатото жито подмладява

Последна промяна на 28 February 2024 в 20:55 144 0

Вероятно малцина занаят, че първата любов на режисьора Джеки Стоев (82) е не киното, а биологията. Първо става студент в Софийския университет, прекъсва и записва биология в Дрезден, Германия. Няколко години по-късно се връща в България дипломиран магистър по биология и точно това образование му дава възможност да попадне в Студията за научнопопулярни филми, където започва като оператор. Така чрез биологията и през първия си филм „Децата на животните“, с който случайно попада в селекцията на журито на международен фестивал, се легитимира за киното. Интересът на Джеки към науката не е стихвал през годините, тя е водеща в новите му проекти, а и във всекидневието му.

- Написах трактат за покълналото жито, защото забелязах нещо странно. Забелязах, че с напредването на възрастта започна да ми се прошарва косата. А приятели ме питат: „Джеки, ти си на 82 години. Това не ти ли се струва нормално?“ Напротив! Точно обратното!
По света се харчат милиарди за укрепване на имунитета, а не по-малко - какво говоря, много повече, за разкрасяване и подмладяване. Някои от предлаганите препаратите и хранителни добавки наистина помагат. Ама може ли човек, без да се разори, да пробва голяма част от предлаганите субстанции. Не може! Но може да направи друго, и то по-сигурно и, кажи речи, без пари.

- Каква е твоята рецепта за подмладяване?

- Вероятно няма човек, който да не е чувал за свободните радикали - този страшен бич за човешкото здраве и младост. Даже има и група учени, които обявяват свободните радикали за основна причина за остаряването. Това, разбира се, не е вярно. Да, свободните радикали определено са един от основните фактори, но не са причината. Но това е тема за отделен разговор. Интересното е, че всички са чували за тези страшни радикали, но почти никой няма представа какво представляват. Ще ви обясня по най-простия и елементарен начин. В човешкото тяло се размотават молекули, които окончават със свободни радикали. Свободният радикал представлява нещо като израстък, който е силно активен. Щом молекулата срещне друга молекула, свободният радикал веднага предизвиква реакция и се получава нова молекула. 90% от тези нови молекули са отровни. Трудно се изхвърлят от организма. А резултатът е преждевременно застаряване.

- А как можем да се предпазим от тези ужасни радикали?

- Много просто. Едно от основните свойства на витамин Е - щом срещне свободен радикал, да се залепва за него и той вече не свободен радикал. Е, кеф! - Ще кажат някои. Купуваш си от аптеката витамин Е. Гълташ и си ОК. Да, ама не! Витаминът на хапчета го гълташ, ама той обикновено си заминава по каналния ред, без да си свърши работата, за която сте го купили.
В житните кълнове има мощна доза витамин Е. Той безпрепятствено навлиза в клетките и си върши работата. Има много описани случаи на мъже с бели коси, които са яли дълго време покълнали житни кълнове и косата им почва да потъмнява. Някои от тях е трябвало да изтърпяват подигравки от приятели, че си боядисват косите. Е, ще търпят. Мога да ви уверя, че и моята коса след година започна да потъмнява. Елате на някоя от прожекциите на новия ми филм „Моят чичо Любен” и сами ще се уверите. Давам дума, че ако на някой не му хареса филмът, ще му върнем парите. Но досега такъв не е имало.

- Дай сега инструкции как се приготвя покълналото жито?

- Купувате си негрухано жито. Най-добре от тези магазини за здравословни продукти. Те ще ви обяснят какво е негрухано жито. Взимате една шепка жито, слагате го в една чиния и вечерта го заливате с вода. Ама не слой вода, а просто да се покрие с вода. На сутринта изливате водата, ама небрежно. Не да не оставите капка. И някъде към обяд житото е готово за консумация. Може да го ядете с мед. Може да го сложите в салата - както ви е най-приятно.
А равносметката е, че 1 ден житото ще ви струва горе долу около 30 стотинки. Време на приготвяне - около 2 минути. Е, ако не сте в състояние да отделите толкова време и пари - просто не искам да разговарям повече с вас.

Виж още за: