Сладки омлети

Последна промяна на 28 March 2019 в 11:05 731 0

Сладкият омлет е десерт, които се приема с удоволствие. За да бъде приготвен добре, достатъчно е да имате масло, пресни яйца и есенции. Те (сладките омлети) са малка изненада.

Омлет с конфитюр

За 4 порции: 6 яйца, 60 г масло, 3 суп. лъж. пудра захар, 3 суп. лъж. конфитюр: ягодов, кайсиев и др.

Разбийте яйцата. Сложете на огъня съд с гладко дъно и в него стопете маслото. Щом започне да се пени, изсипете яйцата. Наведете съда и разлейте сместа, за да обхване цялото дъно. Когато се сгъсти, леко сложете конфитюра, веднага оформете омлета и го извадете в чиния. Не чакайте конфитюра да се стопи.

Омлет с ликьор
За 4 порции: 8 яйца, 3 суп. лъж. пудра захар, 60 г масло, 4 суп. лъж. ликьор по вкус.
Разбийте яйцата със захарта, накрая прибавете ликьора. Сгорещете маслото, излейте яйцата. Омлетът е готов, когато се е захванал за дъното на тигана.

Шотландски омлет
За 4 порции: 6 яйца, 60 г масло, 3 големи лъжици пудра захар, 2 суп. лъж. сметана.
Разбийте жълтъците със захарта, а белтъците на сняг и ги смесете. Стопете маслото и когато започне да се пени, прибавете яйцата. Щом сместа се захване на дъното, изсипете омлета, без да го сгъвате и сложете върху него 2 суп. лъж. сметана. Поднесете го веднага.

Обикновен омлет
Разбиваме 3 яйца, поръсваме ги със захар и ги изсипваме в тиган, в които е сгорещено 1 ч. лъж. масло. Щом се получи яйчена палачинка, повдигаме я в страни, за да се оттекат върху тигана и запържат и останалите сурови яйца. Омлетът се пържи само от едната страна, прегъва се на две и се изсипва в затоплена чиния. По желание преди прегъването може да се добави сладко, сирене.