Смокинята е сред най-сладките плодове на планетата

Последна промяна на 09 September 2022 в 09:18 187 0

Съдържат 55 процента натурална захар. Още в древността са признали смокинята като символ на изобилието, артистичността и вдъхновението. Но този природен дар впечатлява не само с богатата си символика още от най-дълбока древност, когато Адам и Ева се прикривали със смокиново листо след грехопадението. Смокинята се споменава в Стария завет, като дърво из Райската градина. За мюсюлманите е свещен плод, за който се говори в Корана. Но пък е нелюбимо дърво за Исус Христос.

Древната археология е открила, че смокини били култивирани още в Древен Египет. Намерени са вкаменелости на смокини, датиращи от преди 10 хиляди години.

Смокините имат силно детоксикиращо действие. Те са богати на минерали, на калий, манган, фосфор, желязо и калций. От набора витамини най-много съдържат К, В1 и В6.
Три средно големи смокини съдържат 140 калории и 5,5 грама фибри. Това количество е повече, отколкото се съдържа в една чаша овесени ядки например, или в една филия пълнозърнест хляб. Смокините са изключително богати на калций и са природен лек срещу висок холестерол. Богати са още на желязо и манган, което ги прави изключително полезни при анемия. Освен това имат слабителен ефект, особено, ако се консумират пресни или сушени сутрин на гладно.
Белият сок, който отделят прекършените смокинови листа, лекува брадавици.

Смокините са сред най-нетрайните плодове. Дори в хладилник те не могат да се запазят повече от ден-два.
Плодът на смокинята съдържа множество ценни за човешкия организъм вещества и химични съединения, като: мастни киселини Омега-3, Омега-6 и фитостерол, които съдействат за намаляване на лошия холестерол. Омега-3, както и Омега-6 ненаситените мастни киселини, които предпазват от сърдечносъдови заболявания, разширяват кръвоносните съдове, нормализират кръвното налягане. Имат свойството да подсилват имунната система и да намаляват възпалителните процеси в организма. Освен всичките им предимства, смокините са доказано силен афродизиак.
Колкото и да са полезни, ароматни и неустоими, все пак внимавайте с количеството. Като всички останали сладки плодове, ако се прекали с тях, могат да имат и негативни ефекти. Например малките семчици са коварни за стомаха и червата, те могат да предизвикат неприятно раздразнение.
Плодът спомага да се отстранят физическите и душевни проблеми и дават на тялото сила. За българската народна медицина смокинята е ценно лечебно средство, притежаващо омекотяващо и противовъзпалително действие.
Смокинята може да бъде част от всяка една диета. Тъй като плодът по природа не съдържат мазнини или натрий, но притежава голямо количество фибри.

Настойка от плодовете се използва против обриви и компреси при простуда, за лечение на тумори и абсцеси.
Етеричните масла, съдържащи се в смокинята, поддържат в норма състава на кръвта и не й позволяват да се сгъстява.
Смокинята се нарежда на второ място след портокала от гледна точка на съдържание на калций.
Една купичка изсушени смокини осигурява същото количество калций, колкото купичка с мляко.
Отвара от изсушени смокини се препоръчва при общо изтощение, висока температура, ангина и инфекции в устната кухина.

Виж още за: