Сок от смокинови листа

Последна промяна на 02 November 2020 в 07:46 719 0

Маршрутът ми до Старосел и Тракийската гробница се превърна от исторически и познавателен в кулинарен. На паркинга, в подножието на гробницата, открита от покойния проф. Китов, утолих жаждата си с неочаквано вкусен, леко газиран и разхлаждащ домашен сок от смокинови листа. Предложи ми го собственицата на фургона за сувенири, брошури, домашни сладка, сиропи и какво ли още не. Попитах за рецептата и тя с удоволствие я сподели, като добави: „Докато смокинята в двора все още има листа, може да правите този сок. Избирайте по-младите листа без дръжките, извлекът от тях е по-полезен”.

Ето рецептата: 30 хубаво измити листа от смокиня се подваряват за 20 минути в 1 литър вода. Полученият концентриран сироп се прецежда през марля. Към него се добавя 1 кг захар и съвсем накрая 1 пакетче лимонтузу. Сипва се в сухи бутилки и се затваря веднага. Поднася се с газирана вода, лед, лимон и стръкче мента.
По-търпеливите домакини могат да изчакат листата сами, по естествен път да си пуснат полезния сок, накиснати във водата около седмица, десетина дни.
Не само плодовете на череши, вишни, смокини и др. стават за вкусни домашни сиропи. Листата, които забравяме, са много полезни и вкусни.

Виж още за: