Традицията повелява халва за Сирни Заговезни

Последна промяна на 16 март 2021 в 22:00 177 0

Основен продукт при нейното приготвяне е чувеновият сироп (чувеновата вода).
В старите български къщи се знае съдът „бакърчето“ и се помни наименованието му – „чувеняво котле“, в който се е приготвяла чувеновата вода.

Чувенът (Chenopdium bonus Henricus) е известен у нас още като Див спанак – многогодишно тревисто растение от семейство лободови. Листата му обикновено са целокрайни, най-горните са продълговато – ланцетни. У нас той расте по тревистите места в планините. Корените му съдържат сапонин и се използва в народната медицина, за получаване на пенливи пожарогасителни течности, производство на сладкарски изделия и др. Той е заместител на Сапуненото дърво (Quillaia Sapokaria).

Чувенови корени или кори от сапунено дърво можете да намерите във фитоаптеките.

Чувенова вода
100 г чувенови корени се слагат да се варят в 1,5 литра вода, докато остане 0,3 литра.

Бяла халва

Продукти: 1 кг захар, 0,15 л чувенова вода, 1 г лимонтузу.
В един съд сложете на огъня захарта с чаша вода и киселината да врат, докато капка от сиропа, пуснат в съд с вода и взет между пръстите, започне да се точи на конци.

Докато варите сиропа, в по-широк съд разбивайте чувеновата вода с тел, докато стане на пяна. Извадете я в друг съд, а в него прехвърлете захарния сироп, сложете го на огъня да ври леко и върху него по малко наливайте от чувеновата пяна, като бъркате постоянно, докато свърши пяната. След това оставете сместа до поври леко още малко, като продължавате да бъркате. Вземете от нея с върха на ножа и ако се проточи капка, която, след като изстине, се троши, халвата е готова. Свалете я от огъня и като поизстине, я направете на питка и я сложете на пергаментова хартия, намазана с мазнина.

Халва с ядки

1. Вариант: 1 чаша орехови ядки се нарязват на четвъртини и се прибавят към леко изстиналата халва, като сместа се меси. Прави се на питки с диаметър 12-13 см и дебелина 2-3 см. Отгоре халвените питки се украсяват с драже разноцветни бонбони.

2. Вариант: 2 чаши опечени, обелени фъстъчени ядки се прибавят към халвата, измесват се с нея вмести орехови ядки и се оформят на калъпчета с паралелепипедна форма.

Тахан халва

Продукти: 1 кг захар, 1 г винена киселина, 0,1 л чувенова вода и 1 кг тахан (таханът се продава в магазините за диетични храни).
Приготвя се като бялата халва. Когато е готова, сместа се изсипва върху тахана, който преди това е сложен в доста широка калайдисана тепсия. Като изстине всичко така, че ръката да търпи, таханът и захарта се омесват като тесто, а краищата се събират към средата. Прибира се в тенекиена кутия или супник.

Шоколадова тахан халва

Към почти готовата тахан халва, когато се меси, се прибавят 2 лъжици какао.

Виж още за: