Трънките

Последна промяна на 07 ноември 2022 в 09:18 65 0

Есента е в разгара си. Природата е щедра през този сезон - зреят круши, дюли, мушмули, райски ябълки... Не по-малко щедра към нас е дивата природа. За любителите на есенните разходки в планините и поляните има полезни изненади като шипки, глог и лилавите бисери - трънките.
Те имат много имена, в зависимост от местността. В Източните Родопи са галагонки, в Западните Родопи - диви боровинки, в Централните Родопи - трънкосливки.

От миналата година живея в село Езерово в Източните Родопи. Районът там е пълен с тези храсти и по това време на година те изобилстват от плодове. Храстите много бодат, но се научих се да ги бера - за всичко си има чалъм. Местните казват, че са най-полезни и вкусни след първа слана, но и сега стават както за директна консумация, така и за приготвяне на зимнина. Желателно е да се берат навътре в гората, не близо до път, както ги събирах аз – около язовира в село Езерово. Бяха напълно узрели, защото са близо до подводни води и изложени на пряко слънце. Тази година аз направих 55 бутилки с ликьор от трънки и 30 буркана със здравословен лилав компот.

Трънката е силно разклонен бодлив храст. Цъфти през март и април. Плодът е костилков, в тъмносин цвят и има стипчив кисел вкус. Използва се за приготвянето на чай, сок, вино, сладко, тинктура, компот и ликьор. Плодовете на трънката съдържат много захари, пектинови и дъбилни вещества, багрила, витамин С, органични киселини и др. Бере се през октомври и ноември, когато плодовете са добре узрели. Можем да ги изсушим на сянка или в сушилня при температура до 70 градуса.


Ликьор
Запълвате избраното от вас шише наполовина с трънки. Посипвате със 150 грама или два пръста на око кафява захар (може и бяла, но с кафява е по-здравословно). Затваряте плътно за едно денонощие. На следващия ден доливате в шишето водка. Плътно затваряте, за да не влиза никакъв въздух. За по-сигурно облепяте капачката с изолирбанд. Разклащате и оставяте за 90 дни на слънчев перваз или в слънчева стая. Веднъж в седмицата хубаво разклащате шишето. След 90-ия ден ликьорът трябва да е напълно готов. Едва тогава прибирате шишето на тъмно и хладно място. Лилавата напитка може да се пие сутрин с кафе или след храна като дижестив.

Компот
Запълвате буркана до половината с плодчетата на трънките. Слагате 1-2 супени лъжици захар, доливате с вода. Плътно затваряте с капачка и стерилизирате 15-20 минути. Компотите стават тъмно лилави с превъзходен вкус.

СУШЕНИ ТРЪНКИ
Разстелете събраните трънки на вестник или кърпа и ги оставете в стаята на сянка. Плодчетата са много податливи на изсушаване. След около 60 дни трънките ще са напълно изсушени, готови за консумация. Изсипвате ги в стъклен буркан. Една супена лъжица от тях е напълно достатъчна за приготвяне на чай в голяма чайник.

Вино
Вземаме зрели трънки, измиваме ги и ги намачкваме хубаво. След това заливаме трънковата каша със захарен сироп в съотношение 2 литра вода на 1 кг захар на 1 кг плод. Бурната ферментация трае около 10 дни, като разбъркваме сместа по няколко пъти на ден, за да не прекипи и да не плесеняса.
Прецеждаме течността през марля и пресипваме в подходяща бутилка или дамаджана, която запушваме с плътна тапа, през която е прекаран маркуч. Краят на маркуча се потапя в съд с вода, за да не влиза течността в контакт с въздуха - точно както се прави домашно вино от грозде.

След 40-50 дни, след като премине тихата ферментация, източваме виното с маркуч и наливаме в друг подходящ съд, който затваряме плътно. След месец-месец и половина отделяме образувалата се утайка. Виното е напълно готово и може да се налее в бутилки, които се напълват догоре и се затварят добре. Съхраняваме на хладно място. Заради високото съдържание на танин трънковото вино е доста по-трайно от другите плодови вина.

Виж още за: