Вечерта на Никулден е с аромат на рибник

Последна промяна на 05 December 2020 в 16:11 433 0

Св. Николай Чудотворец се чества по цял свят на 6 декември. Тогава се събира цялото семейство на трапезата, която не се вдига през цялата нощ. „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“, казва народната приказка. Но защо на Никулден е прието на трапезата да слагаме шаран? Той е, който помага на Свети Никола в беда. Легенда разказва, че Св. Никола бил застигнат от буря и на дъното на лодката се появила дупка, водата започнала да изпълва лодката. Тогава светецът потопил ръка във водата и извадил един шаран, откъснал люспа от опашката му и с нея запушил дупката. Костите на главата на шарана имат формата на кръст и затова се запазват, използват се за магически действия срещу болести, против „лоши очи“, да пазят дома от зло и др. Първата хваната риба на 6 декември по традиция се изяжда от рибарите. На Никулден не се плава в открито море. На много места по нашето Черноморие на Никулден правят официално „затваряне“ на морето, рибарите вече не влизат с лодки в него, за да ловят риба, чак до Летния Никулден, на 9 май.

Как да познаем, че рибата е прясна

Тя трябва да има прозрачни и блестящи очи, хрилете й да са яркочервени, коремът да е плосък, люспите, гладки и плътно полепнали към тялото. Люспите се отстраняват по-лесно, ако потопите за няколко секунди рибата във вряща вода. Чисти се с тъпата страна на ножа, с движения, обратни на посоката на люспите. Сега е моментът да си вземете най-голямата люспа и да си я сложите в портмонето, за да привлича пари през цялата година.

Пълнен шаран с орехи и гъби
Почистеният шаран се оставя да поседи около 5 часа в лимонова вода, за да се махне специфичният дъх на дъно. Ароматната вода се получава от 1 литър вода и изцеден сок на два лимона.
Приготвя се плънката за пълнене на шарана. Състои се от 200 г пушено сирене, 200 г орехови ядки, резенчета лимон, предварително задушени гъби в мазнина.
Като се откисне рибата, се овкусява основно с черен пипер, сол, магданоз, розмарин и босилек. Прибавете и девесил, той придава специфичен аромат на рибата.
Пушеното сирене се нарязва на тънки шайби. Отваря се шаранът и се нареждат ред от сиренето, гъби, орехи и така ред по ред. Добавят се подправки и шаранът се затваря. Когато се сложи в тава, залива се с около 250 г вода, за да се задуши и омекне рибата. Върху ястието се нарязва лимон на много тънки шайби,с които се покрива целият. Пече се на около 200 градуса първите 20 минути, след това сваляте температурата на 150 градуса, за да стане по-бавно задушаването. Печете, докато течността от водата изври.