Вино от касис

Последна промяна на 20 July 2022 в 14:55 210 0

Виното от касис е много вкусно и ароматно. За да направите добро вино като цвят и плътност, задължително трябва да оставите смачканите плодове да ферментират поне 4-5 дни, след което да преточите течността.
Остатъкът от така пресованите плодове се заливат с вода, в зависимост от типа на виното, което искате да получите. По принцип рецептата за сухи вина е: на 1 литър сок се използва 2 литра вода, а за десертни – 1,5 литра. След 24 часа отново се пресова и сокът от двете пресовки се смесва. На всеки 10 литра сок се слагат 2 кг захар за сухите вина и по 2,5 кг захар за десертните вина. Захарта предварително се разтваря в сок, след това се заквасва и се оставя да ферментира. За да се получи сухо вино, ферментацията се оставя да отиде до край. За получаване на десертно вино тя се пресича, като в момент на бурна ферментация в 10 литра ферментираща маса на тънка струя при постоянно разбъркване се добавя 1 литър чист спирт. След приключването на ферментацията и избистряне на вината се отделят от утайката и се прехвърлят в чисти съдове за отлежаване. Съдът със сухото вино трябва винаги да е пълен, като за целта редовно доливате вино от същия тип.
След като виното се избистри, то е готово и можете да го преместите в бутилки. Ако правите десертно вино – не е нужно да доливате в съда. След време мирисът и вкусът на спирт изчезват и то става много вкусно.
Така виното е готово за бутилиране и може да го съхранявате в хладно помещение.

Виж още за: