За всеки – с любов

Последна промяна на 06 February 2021 в 18:59 477 0

Вече по традиция всяка сряда пред Министерство на земеделието и храните се провежда фермерски пазар. На сергия с много и различни видове чай е Блага Генева от Асеновград, която от 20 години живее в София. Завършила е Института по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, специалност обществено хранене и работи като инженер-технолог. Има консултантска фирма, която подготвя документи, свързани с безопасност на храните на фирмите-производители, които са задължителни, откакто сме в ЕС. Питам я според нея безопасни ли са храните, които се предлагат в търговската мрежа. Според нея напоследък се наблюдават все по-безопасни храни. Все още има фирми, които са безотговорни, но тенденцията е храните да са все по-добри и по-безопасни. Питам я, според нея, храни ли се здравословно българинът днес. Не, българинът не се храни здравословно. Предпочита да купува по-евтино, пренебрегва качеството, а това се отразява на човешкото здраве.

Всички чайове на нейната сергия са с български билки. Изключение прави само комбинираният чай – в него има продукти, които ги няма в България – ябълка, канела, карамфил, печена цикория, стевия, която придава характерна сладост, листа от папая, чай пуер. Последният пък бил чаят на римските императори. Той е вид черен чай, има силно ободряващо действие и е прекрасна напитка за начало на деня. Той се препоръчва при усилен умствен труд и за добра концентрация.

Хората често казват, че чай пият само, когато са настинали. Но при Блага разбират, че чай може да се пие и в горещите летни месеци, студеният чай запазва аромата си и е доста по-полезен от газираните напитки. Чаят не лекува, но благоприятства изхода при различни заболявания. Те облекчават нашето състояние и неразположение, създават уют. През лятото много актуални са студените чайове, които се приготвят с гореща запарка и ухаят прекрасно. Те се охлаждат, прибавя им се мед и лимон и се получава приятна напитка. Блага е изработила различни варианти и всички са много вкусни. През големите жеги се препоръчват комбинации от малина и липа, или круша и смокиня, според вкуса, а също касис и бъз. На литър и половина вода се прибавят шест пакетчета, или 250 мл вода за 1 пакетче чай. За всяко пакетче се прибавя по лъжичка мед и сокът на половин лимон. Съхранява се в хладилник.

Блага от дете опитва да пише стихове и вече е издала две стихосбирки. За нея поезията е много важна, тя е нейният начин да изразява какво мисли и чувства.
– Любовта ме движи напред – казва тя. Иска всички хора да се обичат, защото любовта е най-голямата сила на живота. - Правя най-доброто, което мога да постигна. За всеки – с любов! – казва с широка усмивка Блага Генева.