Алекс Сърчаджиева и Павел Владимиров се включиха в Боса разходка за превенция на хроничната венозна болест


Болест : хроничната венозна болест

Последна промяна на 26 July 2021 в 17:36 523 0

Стотици участници се присъединиха към събитието, което включваше също премиерата на специалния танц „Краченица“ и тренировка по комбинирана гимнастика

Стотици столичани се включиха в инициативата Боса разходка, която се проведе на 24 юли в Южния парк в столицата. Целта на събитието е да информира обществеността за възможностите за превенция на разширените вени (хронична венозна болест) и необходимостта от ранна диагностика и лечение на заболяването. Инициативата Боса разходка, която се провежда за втора поредна година, е част от националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“ на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

В Босата разходка се включиха популярната българска актриса Алекс Сърчаджиева, която е и лице на кампанията, травъл блогърът Ели Иванова, основател на „Друми в думи“, и водещият Павел Владимиров. Талантливите танцьори от клуб за народни танци „Витоша" показаха завладяващия танц „Краченица“, който е създаден специално за кампанията. Те представиха специална комбинация от движения, които са измислени с цел раздвижване на краката и облекчаващи болката и чувството на тежест. Участниците в събитието се раздвижиха допълнително и със забавна тренировка по комбинирана гимнастика, водена от Евелина Илиева. Като част от събитието бяха предвидени също и консултации с лекари-специалисти, които дадоха ценни съвети на хората относно рисковете, превенцията и навременното лечение на хронична венозна болест.

„Вярвам в активния начин на живот, а тази кампания ни напомня колко е важно да се грижим за здравето на краката си,“ сподели пред присъстващите актрисата Алекс Сърчаджиева. „За мен е огромна радост да видя колко много хора са се включиха в събитието. Това означава, че всички ние имаме огромно желание да променим начина си на живота и да започнем да се движим по-активно“, каза още звездата от сериала „Откраднат живот“.

„От разширени вени страдат над 50% от българите. Често обаче хората неглижират проблема и се обръщат към лекар-специалист, когато е късно. Важно е да знаят, че могат да се предпазят от развитие на заболяването хронична венозна болест, като се опитат да променят ежедневието си. През лятото, когато времето го позволява, е добре хората да се движат повече - това е част от профилактиката. Да се хранят здравословно и умерено с цел предпазване от натрупване на излишни килограми. А ако евентуално почувстват болки в крайниците, тежест и неразположение, отоци, да направят веднага консултация с лекар“, обясни д-р Вълчев.

Тази година кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ се фокусира върху необходимостта от грижа за здравето на краката, която включва повече движение, балансирано хранене и при необходимост консултация с лекар-специалист. Заради продължилата повече от година пандемия все повече хора водят заседнал начин на живот, който често води до проблеми с краката и вените. Затова през 2021 г. кампанията си постави за цел да мотивира хората да започнат да се грижат активно за здравето си. Освен Босата разходка инициативата включва също и предизвикателството #ПътешествиеСМисия, чиято идея е да предизвика и окуражи българите да излязат сред природата и да извървят предварително подадени интересни маршрути, като заедно достигнат 10 млн. крачки.

Кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с подкрепата на сайта www.venite.bg и фармацевтична компания Servier.

За актуални новини за кампанията и инициативите ѝ можете да последвате: https://www.facebook.com/venite.bg и да посетите www.venite.bg.http://www.venite.bg/
За участие в #ПътешествиеСМисия и за да станете част от #ОтборСМисия, се присъединете към групата #ПътешествиеСМисия.


За хроничната венозна болест
Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. За разлика от артериите, венозните стени нямат собствени мускулни влакна. Еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули. Следователно, когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато продължително време стоим, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото. В дългосрочен план повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно. Вследствие на увреждане на венозните клапи част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и се стига до разширяването на вените. В този стадий все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на ранните симптоми, които са лесна уморяемост; тежест; болка; зачервяване; чувство на затопляне; мравучкане; схващане през нощта; подути глезени в края на деня.


За Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология
БНДСЕХА е дружество с нестопанска цел, което цели да обединява, подпомага и обучава специалисти в областите на съдовата хирургия и ангиологията.
Председател: проф.д-р Веселин Петров
Членове на Управителния съвет:
Проф. д-р Васил Червенков, д.м.; проф. д-р Кузман Гиров, д.м.; проф. д-р Марио Станкев, д.м.н.; проф. д-р Тодор Захариев, д.м.н.; проф. д-р Детелина Луканова, д.м.; проф. д-р Веселин Петров, д.м.; доц. д-р Росен Стойчев, д.м.; доц. д-р Драго Желев, д.м.; доц. д-р Любомир Бешев, д.м.; доц. д-р Димитър Петков, д.м.; д-р Георги Георгиев, д.м.; д-р Михаил Чешмеджиев, д.м.; д-р Асен Драмов.