Джогингът понижава кръвното

Последна промяна на 17 October 2017 в 07:03 776 0

При леко повишено кръвно не посягайте към хапчетата. По-добре три пъти седмично бягайте по 20 минути. И разбира се, поне три месеца поред. Начинаещите не бива да допускат задъхване. Тичайте така, че междувременно да можете свободно да разговаряте. Допуснете ли задъхване – това ще навреди на имунната ви система и на сърцето.

Всекидневният спорт – джогинг, каране на колело, плуване, скачане на въже, укрепва духа и здравето, стяга мускулатурата на краката и гърба. Освен това е подходящ за изгаряне на излишните калории и мазнини, натрупани във всекидневието.

КОГАТО ТИЧАТЕ
• На всеки 15 минути пийте по малко вода – 100-200 мл.
• Сложете си лепенки на местата, които са най-чувствителни към ожулвания.
• Сами си измислете приятна награда, която ще си поднесете след приключване на кроса: например любимото ви ястие, една бира, увлекателния сериал или каквото друго предпочитате.
• Похвалете се на някого къде тичате и по колко километра изминавате. Успехът, който сте постигнали ще ви окуражи още повече.
• Яжте ориз, макаронени изделия или картофи вечерта.

Бягайте на място. Нямате време или пространство за джогинг? Тогава бягайте в хола или в офиса. В началото – по 10 минути, повдигайте краката на около 10 см от земята и бройте винаги, когато отскочите на левия си крак. На всяка 75-а бройка, подскочете високо с прибрани крака. После продължете бягането. Така ще повишите и концентрацията си, тонусът ще бъде стимулиран трайно да остава висок.