Гимнастичка учи баби на латино танци

Последна промяна на 08 July 2018 в 16:07 942 0

Обикновено бабите самоотвержено водят внуците на пиано, танци, чужд език, спорт. И докато децата са на урок, бабите стоят чинно в коридора на един стол и чакат да върнат внука обратно. Така е било, но... Един ден, преди малко повече от десет години, една млада дама – Евелина Йорданова, преподавател по латино танци, кани няколко баби да влязат в залата да танцуват. Така се започва. Отначало плахо влизат 3-4 дами на възраст около 75 г. После се запалват все повече смелчаци. Третата възраст е едно поколение, което е на „ти” с танците.
Ползите от танца за възрастните хора са огромни, минуси няма.

Евелина, откога се занимавате с танцьори от третата възраст?
Вече над 10 г. работя с тези прекрасни дами.
На колко години е най-голямата ви ученичка?
Най-възрастната дама е на 85 г. Вече не се качва с нас на сцената, но е в залата и танцува.
Приемате ли нови членове?
Да, непрекъснато откриваме нови часове, стига да има желаещи. Съобразяваме се дали са работещи или не. Залата ни е малка и можем да поберем максимум 8-9 човека. Като попълним групата, откриваме следваща. Нека желаещите да проследят програмата в сайта и да ми се обадят на телефон 0887899678. Адресът на залата е София,ул. „Хан Аспарух „52. Един час е 6 лв. Ако се закупи карта от 8 посещения, цената намалява на 40 лв.
Само салса и латино танци ли преподавате?
Иска ми се хората да научават различни танци, затова преподавам самба, ча ча ча, румба, джайв, валс, танго и др. Много важно е, че не е необходим партньор, танцува се самостоятелно. Нарича се Latino line dans. В Европа се танцува изключително много на всякаква възраст.
Участвате ли в състезания?
Да, участваме всяка година в международни фестивали и в България. Обикновено лятото в Албена, а зимата в Банско. Дамите се състезават в два стила – латиноамерикански и други танци. До момента са печелили само първо място.
Какво мислите по въпроса баби и внуци да танцуват заедно?
Защо не, въпреки че физическите възможности на бабите не са като на техните внуци, а аз обичам да изчерпвам максимума и на едните, и на другите.