Гръбнак и стави - как да ни служат по-добре?

Съветите на специалиста

Последна промяна на 31 October 2017 в 21:56 1849 0

Лъчезар Ангелов е специалист по адаптирана физическа активност и спорт от НСА „В. Левски” в София. Председател е на Спортен клуб „Физическа активност и спорт - Младост”.
Като активен спортист е получил различни контузии и лекар му забранил да спортува. Но обездвижването му се отразило още по-зле, затова днес не спира да се движи.
През 2008 г. участвал във Сървайвър в Панамския залив на Тихия океан. Дни наред глад! Не спирал да ругае организаторите заради малките дажби, но след приключението си дал сметка, че се чувства много по-добре – отслабнал, кръвното му се нормализирало.

Болките в гърба и в ставите са едни от най-разпространените страдания на човека. Заболяванията на гръбначния стълб освен това могат да предизвикват и редица други заболявания, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си.

Тези заболявания са естествени физиологични процеси на остаряване на костите, мускулите и ставите. Процесът идва по-рано от обикновено, ако имаме и увреда на ставите и костите, различни изменения в осанката на тялото, измествания на центъра на тежестта и различни възпалителни заболявания като ревматизъм, артрит, ендокринни като подаграта и т.н.

Гръбнакът е изграден от прешлени. Между прешлените има четири малки стави и междупрешленен диск. Междупрешленния диск е съставен от пихтиесто ядро, фиброзен пръстен, който отгоре и отдолу е покрит от затваряща се пластина. Основната функция на диска е амортизацията. Заедно с междупрешленните връзки, гръбначните мускули (коремни и гръбни) се изгражда и един вид гръбначен корсет, който се грижи за здравината на гърба като цяло. В него са втъкани вени, артерии, лимфни съдове. Когато в тази система възникнат каквито е да е изменения започват болките. Когато се наруши амортизацията и съседните прешлени се сближат, притискат кръвоносните съдове и нервните коренчета на сегмента, като така ги увреждат. Заедно с това се получават и застойни процеси на венозна кръв, които предизвикват възпалителни процеси и така увреждат клетките, усложнявайки допълнително състоянието. Този процес се нарича остеохондроза - заболяване на костта и хрущяла. С течение на времето болките се усилват. Появявате се и заболявания като ишиас, лумбаго, дискови хернии.

От болки в гърба и ставите се оплакват и млади хора. Най-често междупрешленният диск и хрущялът в ставите се износва от носене на тежести, активен спорт и неправилно проведен фитнес. Например при повдигане на 40-килограмова тежест от земята натоварването на междупрешленния диск е в порядъка на 360 кг, т.е. се увеличава десетократно.

И така, как да водим битката в условията на влошено здравеопазване и пълната абдикация на институциите по въпроса?
Има една сентенция, която гласи:

ЖИВОТЪТ Е ДВИЖЕНИЕ И ДВИЖЕНИЕТО Е ЖИВОТ!

Ставите са херметически затворени в ставни капсули. Лекото движение се осъществява с помощта на синовиална течност, която се образува в ставата и прилича на яйчен белтък. Тя служи като маслото в колата, като пружинка, за да пази ставите. Чрез нея също така се доставят хранителни вещества за възстановяването и регенерацията на ставния хрущял. Ставите и междупрешленните дискове не се кръвоснабдяват, т.е. хидратират, а това поражда нуждата от движение - за да могат хрущялите да се хранят и възобновяват. Регенерацията на ставния хрущял е възможна само ако се движим, за да може синовиалната течност да го подхранва, смазва и защитава от натоварване.
Затова: Движете се, закалявайте вече атрофиралата мускулатура, защото тя е тази, която държи тялото ви изправено и понася натоварванията. Чрез всекидневни упражнения постигнете здраве и сила, гъвкавост, пъргавина и по-добро самочувствие. Чрез упоритост ще усетите как болката става по-поносима, движението по-леко. Лечебната гимнастика е задължителна при болки в гърба и ставите. Силовите упражнения на земя в къщи трябва да бъдат също всекидневие - тренирайте гърба, корема, краката.

ВНИМАВАЙТЕ С ХРАНАТА
Поставете си цели за по-здравословно хранене. Откажете се от цигарите и алкохола. Кафето също не е добър приятел. Възползвайте се от народните рецепти за билково лечение. Излизайте на въздух редовно, разхождайте се непрекъснато, качвайте се по стълби за по-здраво сърце. Пийте много вода, много. Човекът представлява 75% вода и при липсата на такава в тялото то изсъхва така както земята при суша. Още едно сравнение: Водата, когато не се движи се превръща в блато и замирисва, нали?! Изобщо - живейте активно, въпреки ограниченията си. Така ще се почувствате по здрави, по-силни и по-независими.