Инсулинът е хормон, който ни прави дебели

Последна промяна на 28 December 2017 в 18:37 824 0

Хормонът е физиологично вещество, което се изработва от жлезите с вътрешна секреция, каквато жлеза е панкреасът, и се отлага в кръвта, като така участва в регулацията на физиологичните функции на организма.

Когато консумираме храни, богати на въглехидрати, нивото на глюкозата в кръвта се повишава и панкреасът започва системно да произвежда инсулин. Глюкозата е основно гориво, от което клетките ни си набавят енергия, но на организма ни не му е добре, когато тя циркулира в големи количества в кръвта. Задачата на хормона инсулин е да регулира нивото на глюкозата в кръвта, така че то да бъде нито прекалено високо, нито прекалено ниско. И тази работа той си върши с голяма точност.
Проблемът възниква, когато панкреасът се претовари.

Инсулинът контролира захарта – подпомага извличането на глюкоза от кръвта и после я складира на места като черния дроб или мускулите под формата на вещество, наречено гликоген, за да бъде използвано в бъдеще в случай на необходимост.
По-малко известен факт е, че инсулинът също така контролира мазнините. Потиска разграждането на складираната в тялото мазнина. В същото време принуждава мастните клетки да поглъщат и складират мазнини от кръвта ни. Така той ни прави дебели. Високите му нива водят до по-интензивно складиране на мазнина, а по-ниските нива до изчерпване на мазнините.
Бедата при постоянно консумиране на големи количества богати на въглехидрати храни и напитки е, че това изисква все по-големи количества инсулин, който да се справя с притока на глюкоза. За да се справи, панкреасът изпомпва все по-големи количества инсулин. Това води до образуване на все по-големи мастни депа, а също така увеличава риска от рак.

Ако организмът ни продължава да увеличава количествата инсулин, клетките ни ще развият устойчивост към неговия ефект и в даден момент ще спрат да реагират на инсулина, нивата на глюкоза в кръвта ни остават трайно високи, а това вече е коварната болест диабет тип 2, който се свързва с повишаване на риска от инфаркт, инсулт, импотентност, слепота и ампутация поради слаба циркулация на кръвта. Също така диабетът има връзка с намаляване на размера на мозъка и деменция.

Един от начините да се предпазим от диабет е да живеем здравословно: да спортуваме повече, да консумираме храни, които не позволяват такива големи скокове на количеството глюкоза и които нямат толкова силен ефект върху нивата на инсулина в кръвта.