Когато дядо пропусна тримеренето, не му вървеше цяла година

Пости за здраве

Последна промяна на 06 ноември 2017 в 10:24 813 0

Някога в моето родно село Запалня мнозина в началото на Коледните и Велики пости тримеряха, т.е. в първите дни от постите не приемаха никаква храна и течности. Казва се тримерене от първите три дни, но всъщност те бяха два, защото имаше пълно постене в понеделник и вторник, в сряда се причестяваха и тримеренето свършваше. На разпети петък се тримереше само един ден.
За тримеренето се подготвяха отдалеч. Гледаха да не се скарат с някого. Ако имаха с някого опънати отношения, гледаха да ги оправят. Ако смятат, че са обидили някого, отиваха да искат прошка. Не се караха на внучетата си, а се стараеха да ги поучават с благи думи. По време на постенето четяха Библията (в село всяка къща имаше Библия), житията на светците, молитвениците. Те се откъсваха от тоя свят и искаха да се слеят с Бога и Св. Богородица. Размишляваха за живота си, за живота на близките си, на другите хора. Във вторник вечерта отиваха на черква да се изповядат и в сряда сутринта се причестяваха. В къщи ги посрещаха не само къщните хора, а идваха други роднини и приятели да им честитят тримеренето. Гощаваха ги с чорбица или каша. През целите пости, а и през цялата година тримерилите се пазеха да не влизат в кавги и излишни разправии. Хората се отнасяха към тях също по-внимателно. Моят дядо тримереше и на Разпети петък. Една година пропусна и цяла година всичко му беше криво, нищо не му вървеше. След това той се зарече повече никога да не пропуска тримеренето си.
Сега лекуват чрез глад. Но не знам дали това лечение е по-полезно от тримеренето, което е един по-сложен процес и не е само гладуване, а преценка за собствения си живот, за отношението ти към Всевишния, хората и целия останал свят.