Магнитни бури

Последна промяна на 11 ноември 2017 в 08:47 548 0

Магнитните бури носят особени рискове за хипертониците. Жените и хронично болните са сравнително по-чувствителни. Някои ги наричат метеозависими. Те могат да имат засилено оплакване от главоболие или нервност, умора, болка в костната система.
Установено е, че за млад и здрав организъм слънчевите развихряния не носят особени тежнения, те дори не се усещат. С възрастта способността за приспособяване към бързо променящите се условия намалява, особено ако има вече някакви хронични увреждания. Рискът нараства, ако геомагнитната буря се съчетае с други фактори, които също носят тежнения за организма: грипна епидемия, физическа или нервна преумора, много горещо или много студено време.
Затова експертите препоръчват в периоди на геомагнитни бури по възможност хронично болните и по-възрастни хора да си остават в къщи и да избягват, доколкото могат, преумората и ядосването. Но е важно и нещо друго: да не си внушаваме, че ако има магнитна буря обезателно ще имаме здравословни проблеми. Категорично е установено, че внушението има голяма сила и е констатирано, че здравословните проблеми, предизвикани от страх от очакваните геомагнитни бури, са не по-малко от тежненията, предизвикани от самите бури.