Много зъболекари, малко зъболечение

Държавната политика ни превръща в нация без зъби

Последна промяна на 22 октомври 2017 в 07:50 578 0

Над 9000 са стоматолозите в България, но в много райони на страната няма действащи практики и адекватна помощ.

МНОГО ЗЪБОЛЕКАРИ, МАЛКО ЗЪБОЛЕЧЕНИЕ
От сдружението на българските зъболекари са категорични, че право на собствена практика, както и договор с НЗОК би трябвало да се добива след 2 години работа под контрола на лицензирани за това кабинети и клиники в страната. Такава е системата в повечето водещи европейски държави.
ПАЦИЕНТЪТ ВИНАГИ ДОПЛАЩА
В момента НЗОК отделя за дентално лечение 120 млн. лв., т. е. по около 20 лева на човек на година. Напълно платена дейност от касата няма, във всички случаи пациентите трябва да доплащат.
ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ЛЕЧЕНИЕ
По данни на сдружението на българските зъболекари българите предпочитат да търсят дентална помощ в краен случай на разрушаване на зъбите или болка. Те често избират ваденето като единствена възможност за лечение, което води до това, че хората остават без зъби. 20% от пенсионерите или 383 902 души са без зъби, а 531 317 души са с обеззъбена изцяло горна или долна челюст.
Преди известно време СБЗ предложи да се създаде фонд, който да финансира зъболечението на социално слаби и здравната каса да спре да финансира дейности, увреждащи зъбния статус на хората.
МОРАЛНООСТАРЕЛИ МЕТОДИ
От организацията на зъболекарите посочват, че в действащия Национален рамков договор са договорени две дейности, които изцяло насърчават обеззъбяването на хората, а именно - изваждането на зъба, което се плаща от касата, и то - част от него, и пломбирането със средства, материали и медикаменти, които не се използват в света повече от 30 до 50 години. Парадоксално е, че голяма част от възрастните пенсионери на практика нямат достъп до пакет здравна помощ, тъй като те нямат зъби в устата, а Здравната каса плаща само работата върху зъби, а не и за протезиране.