Музиката лекува

Последна промяна на 23 November 2017 в 06:21 926 0

Не е нужно да сме певци, за да изпитаме положителното влияние на гласа си. Дори и да е фалшиво, пеенето не само развеселява, затопля и динамизира, но то лекува благодарение на звуковите си вибрации. Те оказват своето въздействие върху органите на цялото тяло, осъществявайки нещо като лек неусещан вътрешен масаж.
Съвременната медицина все по-широко разтваря своя хоризонт, проявявайки интерес и към необичайни идеи и практики. Така, след задълбочено проучване на терапевтичните възможности на музиката, установени в древността, учени от Медицинския университет в Кливланд, САЩ, провели интересен експеримент. Те приложили музикотерапия на пациенти, страдащи от ревматоиден полиартрит, от артрози, дискова херния. Всеки ден в продължение на една седмица пациентите слушали приятни мелодии. В резултат било установено, че болките им намалели с повече от 20 процента.
За христоматиен е смятан случаят с прочутия навремето певец кастрат Фаринели, който с пеенето си излекувал от хронична депресия испанския крал Филип Пети.
Ето някои лечения с музика, проведени в различни медицински институти срещу определени болести:

Срещу безсъние можете да си пускате по 45 минути подходяща харесвана музика всекидневно преди лягане в продължение на 3 седмици. В резултат времето за заспиване ще се съкрати, а сънят ще е по-добър и по-продължителен.

След мозъчни инциденти. Два часа слушане на любима музика дневно възвръща 60 % от вербалната памет и говора на прекарали инсулт.

При Паркинсон е установена тясна връзка между слуха и моториката на организма. Благотворното влияние на музиката може да подобри равновесието и координацията. В Канада 20-дневна терапия с по един час слушане на подбрани танга и по възможност танцуване се оказала по-ефикасна от класическите средства за борба с тази болест.

При стрес музиката действа най-бързо и непосредствено. Учени от Марсилия, Франция, провели експеримент със студенти – първокурсници пред труден изпит. Под въздействието на мелодии с нормален ритъм нивото на кортизона (хормон на стреса) се стабилизирало още след първите няколко такта, ускореният пулс се забавил, а мозъчните вълни се хармонизирали.

Виж още за: