По короната на България

Последна промяна на 09 November 2022 в 21:31 175 0

В края на октомври 14 изявени туристи от много български градове се изкачиха на връх Руен, с надморска височина 2252 метра. В едно с младите бяха и над 80-годишният Иван, и 75-годишният Тенчо Николов от Асеновград, който преди месец мина по маршрута от връх Ком до черноморския нос Емине.
До хижа Осогово, над Кюстендил, стигат с превозни средства, от там с водач Цветелин, от Кюстендил 4 часа се изкачват до величествения връх.


- Той е един от короната на България - казва Тенчо. - Омайни са гледките от него по всички посоки. Величествена природа, която очаква туристи, за да се възхищават и да се гордеят, че са българи. На връщане минахме не по маршрута, по който се бяхме изкачили, а по околен. Преодоляхме и други върхове, които те правят щастлив, че си стъпил на най-високата им точка. Някога горски надзирател е успял да засее и опази над 5 декара американски секвои. Те са край с. Богослов. Величествена е тази фабрика за кислород. И след този поход аз се чувствам с години по-млад и се надявам да посетя още върхове в българските планини.

Виж още за: