Под пара

Баните

Последна промяна на 11 декември 2017 в 20:34 758 0

Най-известните бани си остават руската, финландската, позната като сауна, и турската. Те се различават по температурата и влажността. Все пак имат и обща цел – целебното действие на парата, която калява тялото и укрепва духа.

Ефектът от банята
Той ще бъде по-голям, ако преди банята махнете грима, крема за лице и лака за нокти. Свалете още контактните си лещи и вземете горещ душ без сапун. Косата трябва да е суха. След банята отмийте от кожата потта, за да не се “върне” обратно в тялото. Веднага след напарването вземете душ. Маска може да се прави, щом лицето е изчистено от потта. Като тръгвате за банята не забравяйте да вземете със себе си: гумени джапанки, за да не се подхлъзнете и да не хванете гъбички, евентуално шапка за косата, сапун, шампоан, чист чаршаф и хавлия, чай в термос, мед, масла за масаж.
Не ходете на баня, ако: имате температура, болни сте от грип или респираторна инфекция, имате открити рани по кожата, страдате от бронхиална астма, исхемична болест на сърцето, онкологично заболяване.


Сауната – милувка за тялото и душата
Сауната е здравословна, защото потенето “изчиства” тялото отвътре. С потенето отпадъчните продукти от обмяната на веществата се отделят по-бързо. Веднъж или два пъти в месеца ходете на сауна и ще понасяте по-лесно смяната на сезоните.
Какво става в нас, когато посещаваме сауна? В горещината вените се разширяват, при последвалия хладен душ те отново се стягат. Тези тренировки на кръвоносните съдове държат стабилно кръвното налягане дори при неспокойно и променливо време.
Какво да нося? Ще ви трябват най-малко 2 големи кърпи – една, на която да легнете, друга за подсушаване. Хавлията ще ви предпази от изстиване в паузите, когато сте извън сауната. Джапанките предпазват от гъбички извън сауната.
Правилният начин да стоим в сауната. Всяко посещение в сауната трябва да трае 5 до 15 минути. Легнете или седнете на средната или на горната пейка, а малко преди да излезете, слезте на долната, за да се стабилизира кръвообращението ви. После излезте на свеж въздух, като се движите бавно. След това се изкъпете с леденостудена вода, като винаги започвате от краката нагоре. Увийте се в хавлията, легнете за 15 минути и релаксирайте, като завиете краката. 2-3 влизания в сауната са достатъчни.
Какво мога да правя в сауната? След първото влизане можете да си направите нежен пилинг на лицето и тялото, за да отстраните мъртвите клетки и кожички. Преди последното влизане е добре да нанесете маска на косата и да я увиете с кърпа. Влажният и горещ въздух помага на подхранващите вещества да действат още по-добре.
За какво трябва да внимавам след това? За да компенсира загубените течности, след сауна тялото има нужда от много вода. Освен това се откажете от телесно напрежение. Сега кожата попива особено добре, понеже порите са отворени. Затова се намажете от раменете до краката равномерно с лосион за тяло или с антицелулитен продукт. Сега е моментът да използвате и маска за лице.
Кога не бива да влизам в сауната? При грип или други инфекциозни болести, възпаления, втрисане, някои проблеми на кожата, кръвно налягане, сърдечни проблеми. Консултирайте се с лекаря си дали и коя сауна е полезна за вас.
Мога ли да вляза веднага след като съм спортувал? Да, защото горещината действа добре на мускулите на тялото и то може да се отпусне добре от напрежението. Така мускулната треска няма никакъв шанс. Важно е да отпочинете за кратко между спортуването и първото влизане в сауната.
Колко често да ходя на сауна? Веднъж в седмицата е напълно достатъчно. Отделете около 2 часа, влезте 2-3 пъти по 15 минути в сауната с почивки със същата продължителност.
Преди посещение в сауна трябва да спазвате следните правила:
- Никога не пийте алкохол, дори бира, преди процедури. Откажете се и от кафе и никотин. Те повишават кръвното, което по-късно при потене се покачва още.
- 60 минути преди посещение в сауна не яжте нищо – при храносмилане се събира прекалено много кръв в корема и може да ви се завие свят от горещината.
- Пийте зелен или билков чай, за да поддържате баланса на влагата в организма и да подсилите потоотделянето. Колкото повече пот, толкова повече токсини и шлака ще излязат от вас. Желателно е да замените захарта с мед, ако обичате чая подсладен.
- 30 минути преди това се отпуснете. Така високото кръвно ще се нормализира.
- Добре е предварително да се изкъпете с топла вода и след това да се подсушите добре. Така по-бързо ще се изпотите. Кожата не трябва да бъде влажна, иначе ще ви трябва повече време, за да се изпотите.
- За да избегнете изгарянията, свалете от себе си всички метални бижута.
- Не влизайте в сауната със студени крака. Иначе ще се стече прекалено много кръв в тях и ще получите световъртеж.
- Бавно увеличавайте престоя. Първия път останете 5 минути, при втория – 10, при третия – 15 минути. Дишайте през носа.
- В сауната първо седнете съвсем ниско долу – при 40 градуса, след това на всеки 5 минути се качвайте едно ниво по-високо. Съвсем горе често температурата стига 90 градуса.
- Ако лежите върху пейките не се изправяйте изведнъж, иначе кръвното рязко може да се покачи. Първо седнете за 3 минути.
- Идеални са 3 влизания в сауната. Повече от това ще натовари прекалено кръвообращението. При по-малко тренировъчният ефект не е достатъчен.
- След потенето се изкъпете за кратко с хладка вода. Едва след това можете да скочите направо в басейн. Иначе студеният шок ще бъде твърде голям. Има опасност сърцето да откаже да работи.
- След всяко посещение в сауната починете 30 минути, завийте се с вълнено одеяло, за да не изстине тялото.
- Хубаво е веднага след банята да изядете един портокал или грейпфрут – измореният и отслабнал организъм има нужда от витамин С.
- Не трябва да влизате в сауна, ако имате треска, прекалено високо кръвно – над 180/105, при болести на сърцето и разширени вени.
Банята трябва да предизвиква само приятни усещания, излезте още при първите симптоми на умора.


Руска баня
Традиционната руска баня се подготвя старателно. Първо се поливат стените с вода, мие се подът и вратата – банята трябва да е чиста и проветрена. Само така жегата става мека и лека. Преди да се влезе в нея, стените, таванът и подът се обливат с вода, “пръскат” с нея пламъка на печката. При средна температура 60 градуса влажността е около 80 процента. За аромат се използват треви – мента, евкалипт, хвойново масло. Застояването в руската баня не е препоръчително, защото разликата в температурата на главата и краката достигат 20 градуса. По-добре легнете на дървената скара и се отпуснете. Първото влизане се нарича разгряващо, за не повече от пет минути. Тогава от тялото излиза основната мръсотия и токсините. След втория път идва време и за клоните. С третото влизане намажете тялото с мед и сол, кожата е съвсем чиста. Следва обливане със студена вода или къпане в снега. Постепенно се увеличава температурната разлика – горещината в банята става по-голяма, а водните обливания – по-студени.

Финландска сауна
Скандинавците приемали сухата пара като най-здравословна. Сауни има в училищата и болниците, във фабриките и дори в апартаментите им. Според статистиката във Финландия на всеки пет човека се пада една действаща сауна. Сауните са различни по размери, като побират от 2 до 20 човека. Местните жители я смятат за най-ефективното средство за борба с болестите. При температура 80 градуса влажността не е повече от 15 процента. Като всяка баня, и сауната крие рискове. Сухата горещина може да ви изгори. Някои лекари доказват, че ако човек не е свикнал с нея още като дете, то тя дразни неговата носоглътка и дихателните пътища. В сауните, които днес се откриват в доста страни по света, е прието да се обливат камъните. Но скандинавците, свикнали на сухата пара, никога не го правят. Най-много да капнат върху тях ароматно масло или отвара от билки.

Турска баня
Високата концентрация на влага в турската баня ще ви накара да се обливате в пот от първата минута, макар че при нея няма мъчителна горещина. Максималната температура достига едва 45-48 градуса. Нежната топлина действа великолепно на целия организъм. В този смисъл турската баня е най-щадящата и не е противопоказна за хронично болните, дори за тези, които имат проблеми с кръвното. Турските бани се явили като миниатюрни копия на римските терми – в Рим те били огромни. На Изток процедурите, наричани “хамам” (в превод “разпръскване на топлина”), бързо придобили известност. Вярвали, че хамамът увеличава плодовитостта. Мястото за запарване наподобява светла мраморна зала. Може да се лежи или седи - това няма никакво значение, тъй като парата, която идва в залата от многото отвори в стената и пода, създава във всички помещения една и съща температура. В турската баня и сауната на долните скари температурата винаги е по-ниска. Нежната жега в турската баня върви с масаж. Първо на голяма мраморна маса. Цялото тяло от края на краката до върха на главата се масажира със специална ръкавица. Следващият масаж е с усукана влажна кърпа. Последният се прави с ръце, като тялото предварително се маже с бадемово масло. Това е атака върху всички болни точки на организма.

История на баните
Древноримските комплекси не са само запарващи места и басейни, а и стаи за игра, читални, съчетани с паркове за разходки, музикални салони. Римските бани се подгрявали с горещ въздух, който минавал през тръби, разположени под пода и по стените. Имали специална тръба за изкарването на обработения въздух.
Руската баня била в два варианта – с “бяло” и с “черно” запалване. Втората е по-разпространена в Сибирския край. В “бялата баня” димът от печката излиза през тръба, а в “черната” – през отворен прозорец.
Японската водна баня е гореща вана. Човек бавно се потапя в дървена бъчва с вода, загрята поне до 45 градуса. На главата се слага шапка, напоена с ледена вода. Японската суха баня изисква тялото да се посипва с горещи ароматни кедрови стърготини, смесени с билки.
Иранските бани са пясъчни. Тялото се покрива с нагрят пясък. Авицена препоръчал в своите трактати преди пясъчните бани да се пие не по-малко от 1,5 л вода или да се изяде една диня.
Баня от сено се е ползвала в миналите времена. Влизало се в чувал със затоплено сено и брезови листа, като само главата се оставяла свободна.

Хитринки за по-слаба линия
За да намалите от сантиметрите в обиколката на тялото ви, вземете гореща вана в продължение на 10 минути, в която допълнително сте добавили чаша сол. След това се изплакнете, омекотете кожата с няколко капки зехтин. Прилагайте тази хитринка в продължение на 10 дни в месеца и резултатът ще е изненадващ!