Пролетната умора настъпва при смяна на биоритъма


Болест : пролетна умора

Последна промяна на 14 February 2018 в 20:59 909 0

В края на зимното време имунната ни система е изтощена. Дошло е времето, когато освен традиционното пролетно почистване, следва да освободим тялото си от излишните подкожни натрупвания образувани през цялата зима. Тялото ни се нуждае от свеж въздух и светлина след дългите мрачни зимни дни. През този сезон осезаемо изпитваме дискомфорта на пролетната умора. Специалистите са категорични, че т.нар. пролетна умора се дължи на пренастройването на организма ни от зимен на летен режим на функциониране. В хомеостазата настъпват колебания, които се отразяват на физическото състояние. При тази смяна на биоритмите се получава и дефицит предимно на витамини и аминокиселини. Заради този дефицит е налице пролетната умора. Симптомите са: безсъние, главоболие, отпадналост, до състояние на пълна отмалялост. Продължава не повече от месец, но това е достатъчно основание, за да се вземат предварителни мерки. Медиците препоръчват природните витамини в ударни дози – много пролетни зеленчуци – спанак, чесън, марули, лук, коприва, киселец, всякакви плодове и то в големи количества. Тялото ни трябва да се настрои за топлото лято и това причинява производството на голямо количество хормони. Тъй като този процес изисква много сили, които и без това са отслабнали от тъмния зимен сезон, чувстваме се уморени, трудно се концентрираме, имаме нужда от изключително много сън.
Ако все пак умората не отминава, това е сигнал, че трябва да потърсите лекар. Възможно е да сте прихванали синдрома на хроничната умора или може би става дума за нещо по-сериозно.
Пролетната умора – как да се справи с нея?
Претоварване, стрес, притеснения от различен характер – всекидневно и ежечасно. Като че свикваме с тях, те стават наши постоянни спътници. Но търсенето на ключа към решението не бива да спира и като че най-рационалното е да се съобразяваме с естествения ритъм на живота, да знаем кога какво да правим, как да търсим приятното, или да преодолеем умората и изчерпването на силите.
Не рядко обаче зад умората се крият други по-сериозни проблеми, като депресия, заболявания, сериозни семейни, битови или служебни проблеми. но е сигурно, че както медицината, така и обикновения човек може сам да помогне на себе си, ако различава т.нар. “добрата” от “лошата” умора. Успеем ли да я различим, съумяваме да я овладеем и да се възстановим по-лесно. Защото “добрата” умора е резултат от прекомерна дейност на един орган или на система, или на целия организъм и се изразява в общ спад на активността. Например след интензивно или продължително физическо усилие усещаме болки в мускулите заради изтощаване на енергийните резерви. Умереният труд също изисква голяма концентрация. Нервната система се напряга значително и човек започва да прави грешки и пропуски. И при двата случая лечението е едно и също: добро наспиване.
Но що се отнася до “лошата” умора, тя се характеризира с трудно възстановяване на силите. Именно към нея медицината е все още в дълг. Световната здравна организация я определя като сериозно неврологично заболяване. В САЩ тя е включена в списъка на новите, повтарящи се и неподдаващи се на медикаментозно лечение заболявания. Предполага се, че първопричината може да бъде дори някакъв вирус. Характерните признаци на умората, като отпадналост, нервност, безсъние, по-често засягат жените – 60-70 %, но могат да се дължат и на биологични фактори, като например смяна на сезоните, настъпването на пролетта, например. Както и към връщането към старото часово време. Човешкият организъм има свой естествен биологичен ритъм, който не е подвластен на обществените изисквания.

Предпазване от натоварване
- Преди всичко е нужно да се съсредоточите само върху една задача, физическа или умствена. Изпълняването на няколко едновременно води до по-бързо изморяване.
- Не упорствайте, когато почувствате, че умората ви връхлита. Няколко часа почивка и сън ще възстановят силите ви.
- При смяна на сезоните вземайте витамин С. Той стимулира защитните сили на организма и помага срещу вирусни атаки.
- Не подценявайте физическата активност. Няколко часа спорт през седмицата ще помогнат за преодоляване на стреса. А той е една от главните причини за умората. Както и за поддържане на добра физическа форма.
- Ако е възможно, осигурете си следобедна почивка. 15-20 минути отморяване са достатъчни за отпускане на нервната система и за възстановяване на работоспособността. Не случайно в някои големи американски предприятия тя даже е задължителна за повишаване производителността на труда.

Преяждането – толкова опасно, колкото тютюнопушенето
Ако и двете са трудни за постигане от вас, то трябва да знаете, че подобряването на хранителните ви навици ще ви спаси от риска за рак на дебелото черво, на белия дроб, на стомаха, а за жените и от рак на гърдата. За да не се тъпчете с огромни количества храна, приемете няколко основни съвета:
- Преминете предимно на растителна храна – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ограничете до минимум червено месо, сладкиши и бял хляб.
- Правете физически упражнения по 30-45 минути всеки ден. Намалете теглото си и се стремете да не си го възвърнете отново.
- За да постигнете намаляване на теглото нужно е да промените начина си на мислене и поведение. Ние живеем в свят на постоянна съблазън за преяждане. Затова ни е нужно да се храним “отбранително”.
- Отменете всякакви закуски и похапвания между основните хранения.
- Преди да отидете на семейни или служебни тържества или на ресторант, решете предварително какво и колко ще ядете.
- Разрастващата се конкуренция в хранителната промишленост непрекъснато увеличава прекалено пикантните и екзотични примамливи ястия, съдържащи доста завишено количество мазнини. А това е обезпокоително!
- Ако се случи все пак да се изкушите и се натъпчете, пропуснете следващото хранене.
- Опитайте се поне един ден в седмицата да погладувате, това е полезно според всички мнения на специалистите-лекари и диетолози.

Приятната гимнастика е най-полезна
Учени твърдят, че ритмичните повтарящи се движения по време на гимнастика или тренировка увеличават алфавълните на мозъка. Това води до повишена интуитивна способност. Интензивните упражнения уравновесяват по съвършен начин умствената дейност, която е толкова необходима в съвременния ни живот.
Хората подхождат много различно към упражненията и физическата активност. Всеки от нас има вроден усет за това кой вид движение допада на тялото му. Различните форми на физическа активност действат по различен начин според период а от живота, в който се прилагат. За някои двадесетминутна разходка три пъти седмично е напълно достатъчна. За други най-приятни са аеробиката, вдигането на тежести или танцуването. Преди всичко упражненията и телесните натоварвания трябва да бъдат забавни и удовлетворяващи, за да успеят да разтоварят напрежението и да заредят тялото с нови сили и енергия.

Повече свежест и тонус през пролетта
С отминаването на тъмните, бедни на светлина дни хормоните ендорфин и тестостерон, противници на меланхолията, който приспива духовните и физическите ни дейности през зимата, най-после взимат надмощие. Затова жените имат възможност да се радват на особено романтично отношение от страна на силния пол.
Но дали сте влюбени, омъжени или самотни, във всички случаи сега е идеалното време да хвърлите зад борда целия “отровен боклук” на вашето тяло.
Така, че освободете се от товара на зимата! Пуснете слънцето в живота си! На помощ би ви дошла бърза програма за светкавично пролетно пробуждане:
- Прочистете тялото си, като определите дни, в които да пиете само сокове. Отделете време за посещение в сауна. Яжте много плодове и хрупкави салати. Важното е да си набавите максимално количество витамини.
- Проветрете добре жилището си и спете, по възможност, на отворен прозорец и колкото може по-често.
- Букетчета кокичета, нарциси и лалета, натопени в чаша до леглото, ще ви донесат пролетното настроение с аромата си на зелена свежест.
- Системата на кръвообращението също трябва да бъде активизирана. Излизайте често на чист въздух. Планирайте дълги разходки, карайте колело, правете джогинг. Ще се уверите, че движението навън ще стимулира хормоните на силата и щастието! При това не е нужно да се напрягате, защото имате един таен помощник: силата на съдържащото се у вас количество серотонин, който автоматично се покачва при обилна слънчева светлина. Апетитът намалява и затова ще ви е по-лесно да отслабнете.

Кaк да отслабваме хитро:
- Умирате от глад? Това усещате може да е измамно. Диетолозите препоръчват да забавите с няколко минути яденето, като изпиете чаша вода, чай или лек бульон. Понякога става дума просто за умора, стрес или депресия. В такъв случай се разходете или подремнете малко.
- Намалете поглъщаната мазнина по най-простия начин – оставете яденето в хладилника и после отделете мазния слой с вилица. Ако кюфтетата или пържолата ви също са станали мазни, сложете ги за момент върху попивателна хартия преди да ги сервирате в чинията.
- Ако твърде лесно си приготвяте домашни сладкиш ис прибавяне на готварски шоколад, може д аго замените с неподсладено какао на прах. Ароматът и вкусът са същит, а мазнината отсъства.
- Стомахът не прави разлика между течна и върда храна. Затова винаги пробвайте да замените обилния обяд с гъста супа, в повечето случаи алармените сигнали за неистов глад секват само след една купичка зеленчукова супа.
- Когато се храните навън, придобийте навиk да избирате нискокалорични храни: салати с олио и оцет/или с кисело мляко/, а не с майонеза. Ястия на фурна или варени, а не пържени, китайска храна без пържен ориз и панирани зеленчуци. Ако сте любител на пиците, никога не вземайте със салам или пушени гърди, а само със зеленчуци, пилешко или риба тон.