Росица Петрова, инстуктор по йога: Няма ли упражнения и храна - няма резултат

Последна промяна на 21 April 2023 в 11:31 1146 0

Росица Петрова завършва Публична администрация в ТУ Варна, Право във ВСУ Варна и курс за нутриционист към „Вертера“. Работи като инструктор по йога и е създател на програмата „Остеойога“. Има сайт yogasrosi.com


- Г-жо Петрова, инструктор сте по йога и имате успехи при лечение на остеопорозата, освен това в момента пишете книга за храненето при пациенти, страдащи от остеопороза. Като юрист, заклевате ли се да кажете истината на хората?

- На всички хора, засегнати от остеопороза, казвам: „Няма ли упражнения и храна - няма резултат”. Най-разпространената грешка на пациентите в начален стадий на заболяването е неправилното хранене и намаляването на физическата активност, уж за да се пазят. Разбира се, екстремни прехранвания и натоварвания не са уместни, но правилно подбраното хранене и физическо натоварване вършат добра работа: те укрепват мускулите, поддържат нормален костен метаболизъм, запазват подвижността и поддържат доброто състояние на ставите.

- Необходимо ли е да правим медитация?

- Безспорно медитацията е необходима, тъй като чрез нея програмираме тялото си за здраве и дълъг живот.

- Трябва ли да се спазва определена диета?

- Не бих казала диета, просто трябва да премахнете от менюто си три неща: бялата захар, бялата сол и бялото брашно.

- Необходимо ли да премахнем глутена?

- Препоръчително е. Практиката показва, че храни, съдържащи глутен, са изключително трудни за усвояване от повечето хора. Глутенът уврежда малките власинки, които се намират по вътрешната страна на тънките черва.

- Вредят ли газираните напитки, тютюнът и алкохолът на костите и ставите?

- Директно ги съсипват. Трябва да се изключи употребата на газирани напитки, тютюн и алкохол.

- А как стои въпросът с кафето?

- Може едно кафе на ден, но към обяд. Доказано е, че при 100 мг приет кофеин организмът ни губи около 6 мг калций. Големи поражения върху костите дава сутрешната доза силно кафе.
- Полезни ли са млякото и млечните продукти?

- В малки количества да, но те трябва да се приемат изключително предпазливо. Желателно е да са от домашни животни и в никой случай не бива да са имитиращи продукти.

- Защо трябва да внимаваме с фитиновата киселина?

- Фитиновата киселина пречи на усвояването на калция от храните. Тя се съдържа в зърнените храни, в ядките, в семената и в бобовите растения. За да елиминирате фитиновата киселина, правете накисване, покълване и ферментиране на зърната и ядките. Преди да ядете бобови растения, ядки и семена, ги накисвайте предварително или ги сложете да прокарат кълнове. Пълнозърнестите храни са с най-високо съдържание на фитинова киселина и те трябва да се ферментират с квас.

- На трапезата ни винаги трябва да присъстват свежи зеленчуци и плодове, нали?

- Точно така. Особено важно е да хапвате редовно всички видове зеле (бяло, броколи, карфиол), моркови и ряпа. Освен калций, те съдържат и всички необходими микроелементи.

- Също така да не забравяме орехите, тиквените и слънчогледовите семки, както и растителни масла.

- Да, те съдържат мазнини и белтъчни, необходими за укрепването на костната тъкан и за усвояването на витамин D.

- Защо е важно да стоим на открито и на слънце?

- Защото през зимата и през пролетта темповете на развитие на остеопороза се ускоряват. Тогава за строителния процес на костната тъкан не е достатъчен само калцият. Много важен е и витамин D, който се образува в организма единствено под въздействието на слънчевите лъчи. Пролетното слънце в умерените пояси е сравнително слабо. То се показва в часовете, когато сме на работните си места в затворени помещения. През тъмните зимни месеци запасите от калций в организма също са изчерпани.

- Как въздейства йога?

- Това въздействие е комплексно:


1. Подобрява гъвкавостта - това е едно от първите и най-очевидни предимства. Първоначално вероятно няма да можете да докоснете пръстите на краката си. С течение на времето обаче ще забележите постепенно разхлабване и в крайна сметка ще станат възможни дори невъзможните пози. Постепенно ще забележите, че болките започват да изчезват. Това не е случайно. Стегнатите бедра могат да натоварят коленните стави, а стегнатите подколенни сухожилия могат да доведат до сплескване на лумбалните междупрешленни дискове и съответно до болки в гърба. Именно подобряването на гъвкавостта ще доведе до отпускане на стегнатите мускули, което от своя страна ще спомогне за изчезването на много болки.

2. Повишава силата и издръжливостта - макар тази практика да се характеризира с леко натоварване, практикувана редовно тя може да доведе до изграждането на по-добра сила. По време на тренировка спортуващите активират важни мускулни групи като коремните, седалищните, раменните мускули и бедрата. В сравнение с другите видове спорт този не е толкова интензивен, така че е подходящ за тези, които с минимални усилия желаят да постигнат резултати в дългосрочен план. Доказателство е изследване, направено от Харвардския университет. В него хора със заседнал начин на живот, практикували йога три пъти седмично в рамките на осем седмици. Резултатите били удивителни - участниците повишили своята мускулна сила и издръжливост.

3. Подобрява здравето на костите - доказано е, че упражненията с тежести укрепват костите и допринасят за предотвратяване на остеопороза. Много пози изискват да вдигате собственото си тегло. Някои пози подпомагат по-доброто костно здраве на ръцете и раменете, а други - на ставите, които са особено уязвими при остеопоротични фрактури. В проучване, проведено в Калифорнийския университет, се установило, че практикуването на йога повишава костната плътност. Разнообразните пози водят до увеличаването на здравината на костите – най-вече тези на краката, гръбначния стълб, както и тазобедрените стави.

4. Редовните тренировки допринасят за понижаване на нивото на хормона на стреса кортизол. Това помага за задържането на калция в костите.

- Кои дейности следва да избягваме, ако имаме остеопороза?

- Ако страдате от остеопороза, избягвате резките и бързи движения като скачане, бягане и джогинг. Тези физически натоварвания увеличават силно напрежението в гръбначния стълб и в долните крайници, като могат да доведат до фрактури и до отслабване на костите.

- Какво е важно да разберат хората?

- Моите методи действат бързо и ефикасно, когато се правят осъзнато и с желание за резултат. Аз имам две висши образования, но тъй като не знам колко висши образования имат читателите, ще им обясня нещата така: За здравословните проблеми, които имах, официалната медицина ми предлагаше крайни и драстични мерки – отстраняване на органи, смяна на стави и тотално гинекологично изчистване. Когато ми откриха остеопорозата, ми изписаха вит. Д, ама нямаше ефект. Разбрах, че трябва да се справя сама. Не беше лесно, никак даже. Обаче болката постепенно изчезна. Знаех, че вървя в правилната посока. С биомагнитен резонанс си правих периодични изследвания и на 5-я месец ми отчете стопиране на остеопорозата. ДЕКСА-скенер се прави само през 1 година, не по-рано, това е рентгенологично изследване. След 1 година ми отчете възстановяване на костната плътност с 4,1.

 Д-р Румен Какарашев

Йога упражнения за всеки, за всеки ден, у дома

1. Работете върху бицепсите. Седнете удобно, вземете гирички и ги вдигайте с ръце, свити в лактите, като ги доближавате последователно до рамото.

2. Подпрете ръцете си на облегалката на стол. Повдигайте се на пръстите на краката и се тръснете на пети 20 пъти. С това вибрационно упражнение въздействаме както върху здравината на костите, така и върху застояването на венозната кръв в прасците на краката. Това упражнение се явява и своеобразна профилактика срещу разширените вени.

3. Наклонете се напред и се подпрете с ръце към облегалката на стол. Дръжте единия крак в изправена позиция, а другият движете назад, без да го сгъвате в коляното. Направете с всеки крак повторение на движението 20 пъти.

4. Седнете на стол. Изправете ръцете си над главата и доближете дланите на двете си ръце, сякаш правите молитвен жест. В тази позиция, придвижвайте ръцете си нагоре и ги връщайте отново в изходно положение - близко до върха на главата. Направете 20 повторения.

5. Изправете се. Присвивайте всеки крак в коляното и го изтегляйте по посока на ханша. Направете 10 повторения за всеки крак на това движение.