Сънят

Последна промяна на 17 май 2019 в 12:35 836 0

Недоспиването причинява голяма част от катастрофите у нас.
В целия свят жените спят по-зле от мъжете.

В началото на 2019 г. се проведе онлайн проучване в шест държави: Франция, Полша, Италия, Австралия, Япония и САЩ, което сочи, че 80% от участниците изпитват смущения на съня, a това влошава здравето и качеството им на живот. Данните показват, че 50% от хората никога не са лекувани, дори и да имат проблеми със съня, а 47% от европейците никога не са обсъждали проблема със своя лекар. Сходни резултати показа и Националният стрес тест ЛЕКА НОЩ, проведен в България през 2016 г., който сочи, че и 80% от българите не се наспиват добре.

Недоспиването е причина за голяма част от катастрофите и трудовите злополуки
Причината е, че при липса на сън реакциите се забавят значително. 5392 са жертвите на катастрофи за последните 8 години заради заспиване на шофьора, а ранените са над 69 000, по даснни на МВР от 2018 г. Системната умора води до влошаване на концентрацията, на способностите за комуникация и взаимоотношенията с околните.

В световен план жените не спят добре, за разлика от мъжете.
Най-пагубни за трудното заспиване на жените по света са мислите за личните финанси (41%) или за здравето (27%). При мъжете положението е малко по-добро – съответно 33% и 22%.
Притеснение за децата пречи на заспиването на всеки 2 от 5 дами (38%), а тревогите за възрастните им родители държат будни 23% от тях на възраст от 45 до 54 години. Докато при мъжете процентите са съответно 18% и 13%.
Проучването установи, че жените се будят повече поради притеснение или стрес - 38%, докато за мъжете тази цифра е 29%. Дамите са и по-чувствителни и отварят очи при обръщане на партньора в леглото – 24%. Мъжете все пак също се будят от съшите притеснения – 15%. Водеща причина за нощните събуждания остава необходимостта да посетят тоалетната – 52% за жените и 46% за мъжете.

В Европа
В Италия не могат да заспят заради проблеми с личните финанси (38%) или работата (28%), а се будят най-вече поради притеснение или стрес (40%) – по често италианките (43%), отколкото италианците (37%).
Когато си лягат, в Полша се притесняват за личните си финанси (42%). Жените (47%) отново са повече от мъжете (36%). Дамите там често се будят през нощта от стрес (48%) или от хъркането и движението на половинките си в леглото (26%). От своя страна тези цифри за господата отново са по-малки – стрес (33%) и въртене на партньора в леглото (15%).
Във Франция освен поради проблеми с парите (39%), не могат да заспят и от притеснения за терористични атаки (12%). Тревогите, свързани с терористичните атаки, са два пъти по-големи от тези в другите европейски държави (6%).

Япония, САЩ и Австралия
В Япония почти 1/3 от жителите на страната споделят, че нищо не може да им попречи да заспят. Очаквано, 26% от американците гледат телевизия до късно, а 41% не могат да заспят поради притеснения за личните си финанси и само 10% спят непробудно през нощта. 21% от жените стоят будни заради социалните мрежи, а едва 15% от мъжете смущават съня си по този начин.
Здравословните проблеми държат хората в Австралия будни (30%), а екстремните природни условия ги будят през нощта (29%). Също така австралийците гледат много телевизия преди сън (25%).

Липсата на сън отключва редица заболявания
При недостатъчен сън клетките нямат възможност да се регенерират, мозъкът се натоварва допълнително и нервната система не може да смогне на това темпо. Отключват се сърдечно-съдови проблеми, понякога се наблюдават сериозни отклонения при метаболизма. Имунитетът отслабва, което прави хората податливи на редица вируси.
Как можем да си помогнем

Режимът е най-доброто нещо. Да започнем с това, че не трябва да се приема кофеин след обяд. Същото важи и за енергийните напитки или чай с кофеин. Да се ляга рано, по едно и също време, по възможност всеки ден. Това подсказва на организма, че е време за почивка и той ще знае кога трябва да се настрои на такава вълна. Храненето вечер също оказва влияние – хубаво е да се избягват късната вечеря и мазната храна. Технологиите също пречат. Синята светлина, която излъчват компютрите, смартфоните и телевизорите, възпрепятства производството на мелатонин (хормона на съня). Поради тази причина трудно заспиваме. За съжаление, 17% от жените и 14% от мъжете имат навика да се забавляват със социалните мрежи през нощта.

А ако проблемът с безсънието е упорит и почти нищо не помага? На помощ идват лекарствата
Изключително популярни са „хапчетата“ за сън, като повечето съдържат само мелатонин. Той подпомага заспиването, но не може да гарантира поддържането на качествен сън. Затова е добре избрания продукт да е комплекс с допълнителни съставки и билки. Потърсете „хапче“ за сън с мелатонин, който е в съчетание с витамин B6, маточина, пасифлора и калифорнийски мак например. Тази комбинация спомага за по-лесно заспиване, по-малко събуждания през нощта и чувство за отпочиналост сутрин. Този вид сън е известен с термина възстановителен. А както казва българският народ, денят се познава по сутринта. Пожелаваме на всички много прекрасни сутрини след като сте си върнали съня, за който сте мечтали.


За Sanofi
Sanofi е глобална биофармацевтична компания, отдадена да помага на хората и да облекчава техните здравословни предизвикателства. Ние предпазваме от заболявания чрез ваксините, предоставяме иновативни лечения, за да победим болката и намалим страданията на нуждаещите се. Ние сме едновременно до хората, страдащи от редки заболявания, както и до милионите пациенти с дългогодишни хронични заболявания. С повече от 100 000 служители в 100 държави.Sanofi трансформира научните иновации в здравни решения по света.
Компанията заема 5-о място по продажби в България и се нарежда на 4-о място сред иновативните компании в страната. Структурата на Sanofi включва пет глобални бизнес направления: „Диабет и сърдечно-съдови заболявания“, „Лекарства, Обща медицина и бързоразвиващи се пазари“, „Sanofi Genzyme“, „Sanofi Pasteur“ и „Лекарства без лекарско предписание“. В България Sanofi се стреми да повиши качеството на живот на българите, осигурявайки достъп до иновативни здравни терапии и предлагайки диверсифицирано портфолио от фармацевтични продукти.
Sanofi, Empowering Life