Съобразявайте се с изискванията на организма си

Подходящите дейности според часовете на денонощието

Последна промяна на 18 November 2017 в 16:27 852 0

Работоспособността на всеки един от нас се променя не само всяка година, но и всеки ден и час. Обикновено след фазата на подем на жизнените сили следва задължително и фаза на временен спад. Именно през този период всеки човек прави някакви грешки, взема неверни решения или дори боледува. В съвременната медицина все по-упорито се прокрадва мнението, че човек трябва да следва естествения ритъм на своя организъм, т.е. ако сте гладни – яжте, ако имате да свършите много работа, а сте уморени и отпуснати, не пийте кафе, а си починете час, два. Всъщност правете това, което изисква и диктува вашето тяло, защото то знае най-добре.

Според някои дори дните от седмицата са заредени с различна енергия. За най-активни се смятат вторник, сряда и четвъртък и затова се препоръчва сложните проблеми да се решават тогава.

Проведените изследвания показват, че истинският пик на човешката работоспособност е през февруари и септември.

Някои часове от денонощието са подходящи за едни занимания, а други – за съвсем противоположни. Какво трябва да знаем?

◊ Най-отпуснат и вял човек се чувства между 4 и 5 часа сутринта. Това е най-трудното време за събуждане.

◊ Към 8 часа сутринта вземането на душ ободрява най-добре и зарежда с енергия, а от обилната закуска не се трупат килограми.

◊ Препоръчва се посещението при лекаря и правенето на всякакви медицински процедури да стават към 9 часа сутринта, като това не важи за зъболекаря. Отложете посещението при него за по-късния следобед, когато чувствителността на организма към болезнената бормашина е сведена до нула.

◊ Физически най-активни сме към 13 часа, а най-полезно за организма ни е да поспим между 14 и 16 часа. Дори се твърди, че този сън предпазва от инфаркт.

◊ Най-подходящото време за секс е към 16 часа, а за посещение при фризьора – между 16 и 18 часа. Тогава почти всички коси са много “послушни” и лесно се поддават на къдрене и боядисване.

◊ Човешкият организъм се справя с лекота с по-големи дози твърд алкохол между 18 и 20 часа, но в малките часове алкохолът е абсолютно противопоказен.

◊ Най-много килограми се трупат след 20 часа. Затова вечеряйте значително по-рано и по-скромно.
◊ Най-ефективно имунната ни система действа между 20 и 22 часа. Тогава защитните ни сили могат да се справят с почти всяка инфекция.