Сложете край на умората и безсилието през пролетта

Последна промяна на 12 May 2019 в 17:45 1014 0

Всеки ден разчитате на кафето и хапчетата да ви заредят със силите, които усещате, че бързо ви напускат, а са ви необходими в напрегнатото ви ежедневие? Учени доказаха, че химическите стимуланти не винаги и във всеки случай помагат. Понякога са нужни само вода и няколко минути, за да възвърнете отново силите си. редица научни изследвания доказват, че терапията с вода действа добре както на душата, така и на тялото. При проява на постоянство с тази терапия може да помогнете на сърдечносъдовата си система. Ще стимулирате оросяването в кръвоносните съдове и ще ободрите цялото си тяло по естествен начин. Освен това терапията влияе добре на нервите, което ни помага по-лесно да се справим с ежедневния стрес. Тук може да прочетете повече за различните естествени начини за ободряване без хапчета и кофеин.

Свеж старт на деня
Ако сутрин трудно се събуждате, може да приложите една от следните “рецепти” за ободряване:
• Когато взимате душ, важно е да го правите правилно. Обливайки горната част на тялото, вие стимулирате обмяната на вещества и работата на мозъка. Това зарежда със сила и увеличава способността ни за бърза концентрация. Как се прави правилно: вземете една ленена кърпа с големината на човешка длан. Налейте в съд студена вода и сипете в него малко плодов оцет за стимулиране на кръвообращението. Потопете кърпата в съда и започнете да я плъзгате по вътрешната страна на дясната ръка (започнете от малкото пръстче). Минете нагоре и стигнете до рамото, после насочете движението надолу от външната страна на ръката. Накрая прокарайте кърпата под мишницата. Повторете всички движения и на лявата ръка. След това разтрийте гръдния кош, и преминете към корема с кръгови движения. Това ще стимулира обмяната на веществата, хланосмилането и вегетативната нервна система. Накрая разтъркайте врата отдясно наляво. После разгънете кърпата, обърнете я от другата страна. Хванете я в двата й края и разтъркайте целия гръб. Отвреме навреме може да измивате кърпата и отново да я потапяте във водата с оцет.
• Ходете боси за добро кръвообращение! Ходейки на бос крак, рефлексните зони на стъпалата се масажират добре и така цялото тяло се ободрява. Освен това самото преживяване да бъдете в природата ще ви достави истинска радост. Как се прави правилно: най-добре е да ходите на бос крак сутрин веднага след ставане от сън, още докато краката са топли. Нужни са само от 1 до 5 минути ходене в тревата.
• Студено-топлият душ калява. Ако го правите сутрин, все едно си инжeктирате адреналин. Как се прави правилно: първо вземете топъл, а после студен душ. Винаги започвайте от дясната страна на краката.
Когато правите водната терапия, важно е след това да не подсушавате с кърпа водата от кожата си. Може да започнете да се движите активно, за да изсъхнете и да ви стане топло.
Освежаване след обяда
• След като се нахраним на обед, голяма част от поетата с храната енергия отива в процеса на храносмилане. Затова едва 1 час след хранене част от тази енергия може да се използва за други дейности. В следствие сякаш ни наляга умора, празнота в главата, тотално отсъствие на желание да се захванем с каквото и да било. Тогава отлична работа може да свърши едно просто потапяне на ръцете в студена вода. Как се прави правилно: налейте в леген студена вода и потопете вътре ръцете до лактите си за около 40 сек. Или докато все още усещате студа.след това не подсушавайте ръцете, само ги отръскайте от капките. Може да се сгреете, като започнете да правите кръгови движения. Ако искате, може да намокрите и врата със студена вода. така допълнително ще стимулирате както кръвообращението, така и работата на сърцето.
Искате да сте свежи вечерта?
• Ако се чудите как да се ободрите след един тежък ден в работата, за да сте свежи на парти или за вечерта със семейството и децата, направете си бърза вана на краката с етерично масло от розмарин. Така ще стимулирате оросяването и кръвообращението си. тази “рецепта” е особено ефикасна при отекли крака, след като ви се е наложило цял ден да стоите прави. Как се прави правилно: залейте 30 г сушен или пресен розмарин с 1 л. вряла вода и оставете да престои 30 минути. После сипете течността в леген и долейте малко хладка вода (30 градуса). Потопете краката за 8 минути.
След това си направете и обливане на краката: насочете струята на душа от малкото пръстче на десния крак нагоре към коляното и задръжте 2-3 минути. После насочете струята надолу от вътрешната страна на крака. След това повторете същите движения на другия крак. Накрая облейте и стъпалата отдолу.
Търсите естествен допинг? Опитайте с леко раздвижване!
• Хората, които правят сутрешна гимнастика, остават по-дълго подвижни. Сутрин може перфектно и здравословно да се събудите с гимнастика на отворен прозорец. Така ще може да посрещнете деня по-свежи. Как се прави правилно: свийте ръцете и започнете да изписвате големи цифри във въздуха (напр. от 1 до 5 или до 30). При това цялото ви тяло може да се движи. Дръжте изправена само горната част на тялото, а когато правите по-големи движения, свивайте леко коленете. Ако изговаряте цифрите, ще улесните дишането. Всеки ден изписвайте по едно числа повече.

• Бавният джогинг е полезен за сърцето. Дишайки активно, докато тичате леко, кислородът ще достига по-лесно да органите ви, и мускулите ви ще укрепват. Как се прави правилно: трябва да правите лекия джогинг в такова темпо, че да можете да си приказвате с човека, който тича с вас. Ако сте начинаещ, през първата седмица тичайте няколко пъти по 3 минути, общо 30 минути. Всяка следваща седмица увеличавайте времето за бягане с по 1 минута.

Съветите на Леонардо Да Винчи
Леонардо да Винчи, освен, че е ненадминат гений на четката, създава правила и би могъл да даде съвети, как всеки от нас да се справя в трудна ситуация, когато една или друга емоция у него вземе връх и го затруднява да взема добри решения и да постъпва правилно.

И така той ни съветва, ако сме уморени да рисуваме цветя, ако ни е скучно, да изпълним лист хартия с различни цветове, ако ни е тъжно, да нарисуваме дъга, ако сме ядосани, да начертаем прости линии, ако се страхуваме, вземете плетката, ако се тревожим, да направим кукла от прежда, ако се възмущаваме, да накъсаме хартия на малки парченца, ако се безпокоим, да сгъваме оригами ако сме напрегнати, да начертаем спирали и възли. А, ако искаме нещо да си припомним, да рисуваме лабиринти. Ако сме разочаровани, да копираме картини, ако сме отчаяни, да начертаем пътища, ако ни трябва да разберем нещо, до което трудно стигаме, да нарисуваме мандала. Ако ни е необходимо бързо да възстановим силите си, да рисуваме пейзажи, ако искаме да разберем собствените си чувства, да си направим автопортрет, ако е важно да запомним нещо, да рисуваме цветни петна, ако се нуждаем от систематизиране и подреждане на мислите ни, да рисуваме квадрати, ако искаме да разберем себе си и своите желания, да направим колажи, ако е важно да се съсредоточим върху мислите си – да рисуваме с точки. За да намерим най-добрия начин за излизане от кризисна ситуация – да начертаем вълни и кръгове. Ако се чувстваме така, сякаш са ни потънали гемиите и сме затънали, но ни се иска много да продължим напред, да рисуваме спирали. Ако искаме да се концентрираме върху определена цел, да рисуваме решетки и мишени. А ако не можем да чертаем и рисуваме, можем да инсталираме наше виртуално арт решение така, както ни идва отвътре. То може да съчетава няколко от вече споменатите по-горе елементи и ще ни помогне да се отърсим от проблемите. Ако не ни помогне съвсем, то поне ще ни успокои и сложи в хармония със себе си, пък и ще предизвика усмивка на изненада у другите, щом видят вашето творение.