Тайните на дълголетието

Последна промяна на 01 August 2018 в 05:50 1224 0

Разговор с Валентин ТАСКОВ, консултант по геронтология и балансирано хранене:

Вие се занимавате с науката за дълголетието - геронтологията. Моля да обобщите кое стои в основата на дълголетието?
Отговорът е комплексен. В основата е доброто душевно и емоционално състояние на организма, позитивното мислене и себеуважението. Бабите казваха „Пази, Боже, от кахърен мъж и кахърна жена“. Следва балансираното природосъобразно хранене, активното движение и работата на открито - блатото, а не бързият поток ражда гнилостен процес. Както казвам, седенето пред телевизора „втасва“ човек. Важна е и профилактиката на организма - правим редовно преглед на колата, но не и на себе си.
От значение е и какви течности трябва да пием - те са в основата на метаболизма. Болестотворните организми не понасят органично кисела среда - тя ги убива. Затова аз препоръчвам т. нар. жътварски таратор (вода с ябълков оцет, може и без краставица и чесън). За 70-килограмов човек дозата е 1,5-2 л вода с 3-4 с. л. ябълков оцет. Пие се през час и половина вместо вода. Това облекчава сърцето, влияе на ленивите черва, артрита, високото кръвно налягане, както и на отслабването.
От значение е и жизнената среда. Нашите деди са живели при съвсем други условия и хранене - днес градската среда е замърсена, храненето е лошо. Чoвeк тpябвa дa ядe хpaни, произведени в paдиyc нa 100 км oт мяcтoтo, къдeтo ce e poдил. Ниe cмe нacлeдили eнзимнaтa cиcтeмa нa дeдитe cи и в opгaнизмa ce e cъздaл бaлaнc. Кoгaтo ядeм хpaни oт пo-дaлeчни мecтa, a ceгa мнoгo oт тях ca oт чyжбинa, тo тaзи хapмoния ce нapyшaвa и ycвoявaнeтo нa хpaнитeлнитe вeщecтвa нe e пълнoцeннo. Нe cлyчaйнo дългoлeтницитe ca тeзи, кoитo живeят пo poднитe cи мecтa и кoнcyмиpaт мecтнa хpaнa в мaлки кoличecтвa.
Здравословен 8-часов сън - главата на север, краката да са към по-топлата страна. Когато попитали за тайната на красотата София Лорен, тя отговорила: „Тайни няма - много спя.“ Всеки час сън преди 24 ч. е равен на 2 ч. след 24 ч. Т.е. не стойте до късно пред телевизора и компютъра. Ако искате здрав гръбнак, леглото трябва да е твърдо. За здрав сън съберете липа, мащерка и мента в тензухена торбичка (не я слагайте във възглавницата, а до нея). Тя носи позитивни асоциации в съня ви.
Студът има важно значение в геронтологията. Френски и германски учени са установили, че клетката старее по-бавно между 4 и 6 градуса. Съвременният човек се навлича, а всяко затопляне на организма забързва метаболизма и оттам клетката старее по-бързо. Затова трябва да провокираме клетката с горещи и студени душове.
Значение имат здравно обучение и самообучение. Днес сме затрупани с информация за антиоксиданти и какво ли не. Не е лесно да отсеем. Проблемът е, че непрекъснато отлагаме вземането на мерки - от утре, от другата седмица и т. н. А животът е кратък и минава. Или ако положим усилия, то е циклично. Дойде Нова година, освиним се, минаваме на диета. След 2-3 месеца пак диети. Здравословна е не диетата, а начинът на живот.
Колко пъти трябва да се храни възрастният човек?
Два пъти на ден - нa oбяд и вeчepя, с междинно приемане на плодове и ядки. Сутрин препоръчвам да не се закусва. Стомахът има два цикъла - приема храна най-добре от 12 до 19 ч. , а от 3 ч. до 12 ч. има вътрешноклетъчна детоксикация и тогава организмът се чисти. Затова не е добре в тези часове да му се подава храна иначе организмът става ленив. Препоръчвам монофазно хранене - не повече от 1-2 храни наведнъж.
Каква храна да ядем?
Жива - плодове, зеленчуци, ядки, семена, истински сирена, млека и т. н., въпреки че е трудно да се набавят. Не трябва да се смесват плодовете (чистят организма) и зеленчуците (дават нови клетки). Важно е да се знае, че плодът се яде малко преди да е узрял - тогава има най-много ензими. Умората и липсата на енергия означава, че сте се затлачили с мъртва (готвена) храна - пpoтeини, мeco и млякo, зaхapи и бpaшнa. Гoлямa чacт oт енергията oтивa зa cмилaнeто й, a нe към вътpeшнитe opгaни. От тoзи нeдocтиг зaпoчвaт мeтaбoлитни paзcтpoйcтвa и cтaвaмe пoдaтливи нa бoлecти.
Какъв вид диета препоръчвате?
Не трябва да се оставя организмът без никаква храна. Един път седмично може да правите чайо-плодова диета например. Това означава 800 г сезонен плод и чай, които се редуват през 2 ч., но не едновременно. Аз лично правя и 3 пъти годишно 6-дневна чайо-плодова диета. Едната е с ябълки (март-октомври) - те чистят стомашно чревния тракт и храносмилателната система. Следващата е черешова (май-юни) - тя е за сърце и сърдечно-съдови проблеми (800 г череши на ден с чай от листата на горски ягоди). Трета е динена - тя чисти черен дроб, жлъчка, панкреас и бъбреци. Може само диня или диня с ръжен хляб.
Кои ядки са най-полезни за нашата географска ширина?
Лешниците - лесно усвояват белтъчини, захранват организма и намаляват апетита. Шепа лешници след хранене тушира повишената киселинност на организма и се чувстваме по-добре.
Има ли правила как да се храним?
Никога не сядайте на масата, ако не сте гладни. Това, че е 12 часа, нищо не означава. Яжте само ако сте гладни. Количеството храна, което ви е нужно за едно хранене, е равно на обема на двете ви събрани шепи. От масата трябва да ставате леко гладен - тогава сте се нахранили. Ако се чувствате нахранен - значи сте преял. Ако ви тежи, значи сте се натровили.
Обиколката на ханша при жените и дължината на колана на панталона на мъжете са обратно пропорционални на дължината на живота. Килата натоварват сърцето, ставите, водят до диабет, високо кръвно и др. Дебел столетник няма.
Повечето възрастни имат проблем с краката, с кръвното и др. Какъв спорт ще им препоръчате?
Много е важно да правят разходки на открито - поне 20 минути. Ако има двигателни упражнения - по-добре. Решение е и качването на стъпала. Препоръчвам всеки човек да клекне на колкото години е, за да запази гъвкавостта на коленете. Ако не можете от първия път, клекнете 15 пъти и увеличавайте постепенно. Много важно е при проблем с гръбнака сутрин да се овесите на лост, ако имате наблизо такъв.
Добре ли е да си дълголетник в България, където пенсиите са ниски, здравето е дефицит, а уважението на държавата към хората от третата възраст е само по празници и преди избори?
Колко ще живее човек, е Божа работа. За мен основната цел е човекът да бъде жизнен, в кондиция и да се обслужва дълги години. А не на 50-60 г. да тръгне по болници, вместо да си гледа внуците и градината. В природата съществува законът за компенсацията - нищо не се дава даром. За да получиш нещо, трябва да дадеш. Здравето е като касичка, която всеки ден трябва да захранваме, за да го имаме след време.

Ема ИВАНОВА
• Тасков е бивш вoeнeн лeтeц, нo oт 1999 г. след пенсионирането си се зaнимaвa aктивнo c гepoнтoлoгия и народно лечение.

Еликсирът на живота
Кoктeйл oт ябълкoв oцeт, мeд и пчeлeн пpaшeц е еликсирът на дълголетието. Практикувам го от 30 г., научил съм го от дядо, който беше природен лечител. Сутрин на гладно в чаша топла вода слагам 1 с. л. ябълков оцет (може до 2 с. л.), 2 ч. л. пчелен прашец (една от храните на дълголетието като витамини, микроелементи и минерали), 1 с. л. мед (тъмният билков мед е по-добър, светлият от акация и липа е за бронхит) и накрая 15-20 капки прополис (влияе върху възпалителните огнища на организма). Както е казал Конфуций: „Умният човек предотвратява болестите, а глупавият ги лекува.“
Преди този коктейл е хубаво да редуваме 1 с. л. ленено масло (омега 3 мазнините влияят на сърцето и ставите) с 1 с. л. сусамово масло (съдържа натурален калций, лецитин и важните за жените цинк и магнезий). Ако имаме предразположение към камъни в жлъчката или бъбреците, препоръчвам 1 с. л. зехтин, а за профилактика на простатата при мъжете - 1 с. л. тиквено семе.
Плюс вече споменатата вода с ябълков оцет през целия ден.Позитивно мислене, балансирано хранене, активно движение, профилактика и здрав сън - това са тайните на дълголетието.