Здрав ли е сънят ни?

Последна промяна на 19 March 2019 в 10:52 805 0

Сънят е състояние на телесна почивка, но и процес с много фази, всяка от които има своята ключова роля. Сънят е несъзнателно състояние, характерно със забавяне на дейността на организма, отслабена реакция към външни стимули и увеличено ниво на анаболитните процеси насочени върху растежа и обновяването на клетките на имунната, нервната, скелетната и мускулната система. Научни изследвания показват важността му за поддържане на нормални жизнени функции. Специалистите изтъкват и негативните за организма последствия от липсата на пълноценна почивка – бавно заздравяване на рани, травми и контузии заради забавен растеж и делене на клетките, понижена функция на имунната система, забавяне на метаболизма, затлъстяване, слаба концентрация, раздразнителност, емоционални разстройства, отпадналост и други неразположения.
Но често и за съжаление при много хора сънят не носи нужната почивка. Неговото качество или количество са недостатъчни да заредят тялото с енергия и сила, с бодрост и добро настроение, с които да посрещнем предизвикателствата на новия ден.

Страдащите от безсъние, или други разстройства на съня, често посягат към силни лекарствени препарати, за да се справят с проблема. Но тези неразположения често се нуждаят от лека промяна в начина на живот, за да се усети подобрение на състоянието. Стресът, преумората и тревожността от деня пречат на добрия сън. Прекомерната употреба на кафе, цигари, алкохол, заседналият начин на живот и наднорменото тегло – също. Специалистите съветват да не се претоварвате, да бъдете спокойни, да не преяждате, особено вечерно време, да спортувате и да се грижите повече за себе си.

Билките също помагат за поддържане на здрава нервна система. Такива са валерианата и хмелът – едни от най-ефективните сънотворни природни дарове. Валерианата влияе успокояващо на централната нервна система, удължава естествения сън, отпуска мускулните контракции, премахва спазмите на коронарните съдове, нормализира нарушения сърдечен ритъм и умерено понижава кръвното налягане. Подобрява качеството на съня, без да предизвиква сутрешна сънливост.

Хмелът има силно успокояващо действие, облекчава тревожността и безпокойството. Той е полезен при сърдечносъдови заболявания. Действа благоприятно при трудно заспиване, безсъние, често събуждане, повишена нервна възбуда.

Оплакванията от стомашни неразположения често пречат на съня. Копърът действа успокояващо, подпомага храносмилането, подобрява чревната перисталтика и облекчава състоянието при метеоризъм.