Билки против гъбички

Билка : мащерка, бъзак, джоджен, дъбови кори
Болест : гъбички

Последна промяна на 14 April 2018 в 01:48 1503 0

Заболяването на кожата от гъбички е предимно между пръстите на краката, по ноктите на ръцете. Лечението е трудно, продължително. Затова може допълнително да се прилага и билкова лечебна козметика, която действа противовъзпалително и успокояващо.

Бъзак. Отвара за бани на крайниците: 2 суп. лъж. изсушени и нарязани корени се варят 10 минути в 800 мл вода и след прецеждане в отварата се доливат още 2 литра топла вода. В тази течност се натопяват за 10 минути ходилата или дланите. Оставят се да съхнат, без да се измиват.

Дъбови кори. Отвара за компрес по други участъци на тялото и гънките между краката: В 500 мл вода се разбъркват 2 суп. лъж. сухи наситнени дъбови кори и се варят 20 минути на умерен огън. След като течността изстине се прецежда. Курс на лечение – 5-7 дни.

Мащерка. Запарка за баня: 200 г изсушени стръкове с цветовете се заливат с 4 литра кипяща вода и се оставят да престоят 1 час. Течността се прецежда и се разделя наполовина – за 2 бани. Те облекчават и болките в петите. Престой във водата: 20-30 минути.

Повет. За бани и за пиене: в 1 литър вряла вода се запарват 2 чаени лъжички сухи листа, набрани по време на цъфтежа. Оставят се да киснат 1 час. От прецедената запарка се заделя за пиене 200 мл – 2 пъти дневно по 1 каф. чаша, а останалата течност се използва за баня.

Джоджен. За лапи: китка пресен джоджен се нарязва на ситно и се намачква в порцеланов или дървен съд, прибавя се малко вода за кашичка, която се налага върху кожата за 10-15 минути. Лапата се отстранява с леко избърсване и кожата се оставя да изсъхне. При сърбеж или дразнене се изплаква.