Лош дъх


Болест : лош дъх

Последна промяна на 07 август 2018 в 19:10 465 0

За мнозина лошият дъх е голям проблем. Съсипва самочувствието и имиджа ни пред колеги, близки и вреди на социалните ни контакти.

На какво се дължи лошият дъх

Обикновено се дължи на заболявания като зъбен кариес, пулпит и гангрена.
Възможно е да бъде предизвикан и от възпалени венци или костна тъкан, усложнения след вадене на зъби, след трудно зараснали рани, от различни заболявания на устната лигавици като стоматити, гъбични инфекции, ранички и др.
Особен мирис в устата има при болни от бронхит или пневмония, който се засилва при откашляне.
Разновидност на неприятния дъх може да е налице след травма на диафрагмата или при заболявания от ентерит, колит, гастрит, язва на стомаха, на панкреаса, дисбактериоза. Тогава дъхът от устата има аромат на сероводород.
Особен мирис има дъхът на зоболели от хепатит, стеатоза, холангит, холецистит. При заболели бъбреци или пикочни канали пациентът има дъх с характерен мирис на ацетон, както и при диабетиците.
В устата ни се е настанила цяла армия от микроорганизми. Те се хранят с белтъчините, които се съдържат в хранителните останки. При обмяната си бактериите отделят зловонни газове – най-неприятни между тях са сероводородът, или мирис развалени яйца, или метилмеркаптан – на оборски тор. Микробите се чувстват отлично без кислород, когато устната кухина е богагата на слюнка, те не могат да се размножават. Няма ли слюнка – миришеш лошо.
Главният зловреден фактор за отблъскващата миризма от устата са две летливи серни съединения – сероводород и метил меркаптан, които създават условия за развитието на бактерии в устната кухина. Те от своя страна отделят три вещества държащи първенство в категорията непреодолима смрад. Това са: кадаврин, вещество, характеризиращо трупната миризма, путресцен, образуващо се при гниенето на месото, и скатол – миризма на човешките фекалии. Въпреки божествения си произход всеки човек има в дъха си от тези “аромати”. При нормално здравословно състояние те не са натрапчиви. Но когато количеството бактерии в резултатт на кариес, пародонтоза, междузъбни джобове, налепи по зъбите или зъбен камък превишават нормата, проблемите започват. Затова първо трябва да се обърнем към стоматолог. Ако той прецени, че причината не е в устата, ще ви насочи към друг специалист – ендокринолог или гастроентеролог. Защото лошият дъх може да сигнализира за проблем в стомашно-чревния тракт или за ендокринно заболяване – например захарен диабет.
При някои разстройства на обмяната дадени храни като яйца, бобови, са също причина за зловония от устата. Трябва да се избягват храни, богати на холин.
Някои жени получават лош дъх преди настъпване на менструацията. Те трябва старателно да се грижат за хигиената на устата си, не само на зъбите, но и на езика. Чистият език е розов, а ако върху него има налеп, това са бактерии. Почистването става с четчица, като преди това устата се жабурка с разреден разтвор на хлорен двуокис. Добавя се в басейните за обеззаразяване на водата.
При хранене в кухините на зъбите се задържа храна, която започва да гние и се отделят неприятно миришещи газове. Зъбните коронки и мостовете, ако са направени некачествено, също “крият” трудно достъпни за почистване кухини.
Хронично боледуващите сливици са следващият източник на гнилостна миризма, резултат от загнездили се в миниатюрни “джобчета” храна и бактерии.
Друга причина за лошия дъх са хроничните възпаления на околоносните синуси, т.нар. синузити. Този възпалителен процес не винаги е съпроводен с повишаване на температурата. Единствена проява биха могли да бъдат хремата и тежестта в челото при навеждане. Секрецията кара човека да преглъща често или да подсмърча. Неприятната миризма е отново гнилостна – в този случай бактериите разлагат носните секрети.

Сухота в устата
Лошият дъх може да се дължи и на банална сухота в устата вследствие на нарушено слюноотделяне. Тази неприятна миризма се получава например по време на сън, затова сутрин устите на всички вонят неприятно. А това може да е следствие от какво ли не – вълнение, глад, стрес, дълги монолози, дишане през устата – всички тези фактори изсушават устната кухина и също стават причина за лошия дъх. Ако към това се прибави и възрастта, нещата се утежняват. Здравите деца никога не миришат лошо, но с годините притокът на слюнка намалява и резултатът не е приятен.
Ако лошият дъх се появява само сутрин, решението не е сложно. Достатъчно е да закусите. При ядене и пиене се отделя слюнка, която отмива голяма част от бактериите. Разбира се, задължително е миенето на зъбите след хранене, като старателно се почистват налепите между зъбите, а също езикът, небцето и вътрешната страна на бузите. Тези, които страдат от постоянна сухота в устата, трябва винаги да носят със себе си дъвки, бонбони, бутилки сок. Добре действа вода с лимонов сок, той принуждава слюнчените жлези да работят усилено.
Продължителната липса на слюнка в устата не само затруднява говора, дъвченето и преглъщането, но и увеличава риска от кариес. Когато тялото произвежда по-малко от 0,5 мл слюнка на минута (при нормално количество от 3,5 мл), с течение на времето това влошава и качеството на живот: езикът пари и залепва за влажната лигавица на устата. Така храненето и говоренето могат да се превърнат в неприятни преживявания. Поради липсата на ценни минерали в слюнката зъбите също са уязвими към кариеси, а където има протези те са много неудобни. Също така нерядко се появява лош дъх в устата.
Сухотата в устната кухина може да се появи при стрес или когато човек диша прекалено много през устата. Тя може обаче да бъде причина и за болестно състояние, например високо кръвно налягане или продължително възпаление на слъзната и слюнчената жлеза, или ревматиоден артрит, или диабет, Паркинсон, Алцхаймер, СПИН или дори мозъчен удар.
Сухотата често се появява като страничен ефект от определени лекарства като например средства против алергии, високо кръвно налягане, депресивни състояния, както и от средства за отводняване.
Когато някое лекарство е причина за сухотата, проблемът може да изчезне и само при смяна на препарата. При по-тежки случаи лекарят може да изпише изкуствени заместители на слюнката под формата на спрейове, които овлажняват лигавиците.
Ето как сами можете да си помогнете:
- Смучете бонбони без захар и дъвчете дъвки без захар. Така ще стимулирате образуването на слюнка в устата.
- Всеки ден пийте по 1,5 до 2 л течности.
- Мийте зъбите си два пъти дневно с богата на флуорид паста за зъби, защото тя предпазва добре зъбите от кариес.
- Добре е няколко пъти дневно да изплаквате устата с вода или чай от лайка.
- Избягвайте води за усти със съдържание на алкохол.
- Откажете се от никотина, алкохола, кофеина и прекалено солените ястия, защото те могат да влошат проблема.
- Наблегнете на по-воднисти ястия и храни като кисело мляко, плодове и супи.
- Когато въздухът в помещението, което обитавате е сух, погрижете се да го овлажните, дори само като сложите купичка с вода и натопен чай от лайка в стаята.
Но не всичко се свежда до устната кухина. Много често пресъхващата уста е симптом за заболяване. Следователно трябва да се започне от причината, а не от следствието. Например сериозни проблеми със стомаха, които предизвикват често уригване. Или инфекции на дихателните пътища – тогава започваш да дишаш главно през устата и тя става рай за бактериите. Някои инфекциозни заболявания на дихателните пътища се предизвикват от бактерии, които сами отделят серни газове.

Как да установя, че имам лош дъх?
Д-р Харолд Катц от Лос Анжелис съветва: „Ако имате лош дъх, ще го усетите, ако помиришете копринените конци, с които почиствате зъбите си, или ако близнете на ръката си и помиришете след 10 секунди. Ако усетите лоша миризма, значи и другите я усещат.”

Най-добрите съвети за добър дъх
• Пийте най-малко 2 литра течности на ден. Това ще отмие бактериите и ще се погрижи за отделянето на достатъчно слюнка, която блокира лошия дъх. Не пийте много кафе и алкохол, защото те още повече влошават положението.
• Хранете се правилно. Месото, рибата и млечните продукти със своето съдържание на белтъчини стимулират образуването на бактериите, причиняващи лош дъх. Същото е и с прекалени количества захар и сладкото. По-добре е да ядете много плодове и зеленчуци.
• След всяко ядене мийте зъбите си. Достатъчно е да миете зъбите си 3 минути. Пастите за зъби с антибактериални вещества са полезни срещу петната и лошия дъх.
• Местата между зъбите са важни. Стоматолози подчертават, че е точно толкова важно да миете разстоянията между зъбите, както и самите зъби. Там, където не стигат влакънцата на обикновената четка за зъби, помага интерденталната четка.
• Вечер използвайте коприна за зъби. Ако зъбите ви са разположени плътно един до друг, не можете без нея. Дори и след всяко хранене контролирайте зъбите си в огледалото и винаги имайте наблизо коприната си за зъби.
• Не забравяйте езика. Почиствайте езика си два пъти на ден. Може да ви звучи прекалено, но помага срещу лош дъх. Използвайте изключително мека четка за зъби.
• Изплакването също е важно. Най-подходящи за правилното изплакване на устната кухина са антибактериалните продукти с етерични масла като мента и евкалипт.
• Дъвчете дъвка винаги, когато нямате време да си измиете зъбите. Това активира три пъти слюнчестата жлеза още след 15 минути дъвчене. Съдържащите се в дъвката вещества като цинк, чаен екстракт или хлорофил са смятани за едни от най-големите врагове на лошия дъх.
• След ядене на лук, чесън и др. можете да освежите дъха си с дъвки, ментови бонбони или магданоз, свежа мента или джинджифил.