Билките и цветята успокояват и осигуряват добър сън

Последна промяна на 31 July 2020 в 08:09 1290 0

Установено е, че под въздействието на растенията – цветя, декоративни храсти, се променят и някои жизнени процеси в организма на човека.

Адаптирането към растенията е неделимо от процесите на възстановяването. Известно е, че под влиянието на стимулиращи цветя и техния аромат човек може да извършва работа, която при обикновени условия е непоносима за него.

Тонизиращите билки и цветя могат да допринесат за бързото премахване на умората и да помогнат на добрия сън.
Зрителните впечатления от цветята и храстите подобряват и стимулират биотонуса на централната нервна система. Добър ефект се получава, когато вниманието ни е насочено върху успокояващите и любими цветя и растения, чиито цветове са в желани и обичани тонове – син, светлосин, зелен, жълт.
За спокоен и дълбок сън още от древността са използвали успокояващи аромати, цветя и билки. Те пълнели дюшаците си с мащерка.

За по-бързо заспиване се препоръчва вдишването на арамота на индрише и стрити лимонови листа.
Във ваните могат да се слагат: хвойна, липов цвят, орехови листа, розмарин или босилек. Слагате 100 грама от една билка в торбичка, запарвате я във вряла вода и добавяте водата във ваната. Вземете си вана, докато водата е с температура 35-37 градуса. Във ваната се престоява 10-15 минути.

БИЛКОВА ВЪЗГЛАВНИЦА
В много страни са разпространени билковите възглавници, в които се слагат: мъжка папрат, дафинови листа, цветове от безсмъртниче, борови иглички, връхчета или шишарки, хмел, стръкчета от лавандула, мента, розмарин, здравец, риган. Съотношението за пълнене с дафинови листа и папрат е 1:1, дафинови листа, папрат, хмел е 1:2:3, дафинови листа, папрат, хмел, лавандула е 2:3:2:1.

Виж още за: