Грип

Билка : риган, ела, лайка, шипка,бъз, липа, джинджифил
Болест : грип

Последна промяна на 23 April 2020 в 10:19 1392 0

● Кората на един лимон се нарязва на парчета, така че да остане само месестата част. Вари се в 400 мл вода 4 минути, покрива се с капак или чиния, за да се получи запарка и да изстине. Подслажда се с мед и се пие на бавни глътки. Рецептата е подходяща и при подуване на лимфните възли.

● При грип с кашлица се сваряват 4 суп. лъж. риган в 400 мл вода в продължение на 5 минути. Прецежда се и се слага мед. Пие се горещ по 1 с. лъж. 3 пъти на ден след ядене 3-4 дни поред.

● 3 скилидки чесън се счукват добре и към получената каша се добавят 1 суп. лъж. мед, 1 суп. лъж. вода и 1 суп. лъж. захар. Взема се по 1 суп. лъж. 3 пъти на ден преди ядене.

● За предотвратяване на грипа: няколко шишарки (250 г) от елха се поставят в съд и се заливат с 1 литър вода. Варят се 15 минути. След изстиване в 1 литър отвара се разтваря 1 кг мед, като се добавя и 10 г 30% прополис. Полученият спирт се размесва и се нагрява до 40-45 градуса. Пие се топъл 3 пъти на ден по 1 ч. лъж.

● Започне ли епидемия от грип, вземайте около 20 г прополис. Сложете го на лист хартия и го вдишвайте в двете ноздри последователно.

● Лекуване на грип при домашни условия: 3 суп. лъж. лайка се слагат в 1 литър кипяща вода. Може да се добави и 1 ч. лъж. сода за хляб. Болният покрива главата си с кърпа и се надвесва над съда и вдишва парата с отворена уста 10-15 минути. Инхалацията се прави 2-3 пъти дневно, като може да се вдишват изпаренията и на прясно настърган лук.

При летен грип (с разстройство): 1 шепа шипки, по 1 лист канела и джинджифил, 1 лимон на резенчета, 2 ореха, счукани заедно с черупките, 1 шепа липов цвят и 1 шепа дървесен бъз. Смесва се и се вари около 10 минути в 1 литър вода. Пие се вместо чай няколко пъти на ден.