Копривата

Билка : коприва

Последна промяна на 01 August 2018 в 22:20 1242 0


Цялото растение притежава лечебни качества – листа, корени, семена. Има кръвотворно и кръвосъсирващо действие. Това означава, че копривата регулира кръвосъсирването. За предпазване от тромбообразуване сервирайте копривните ястия с чесън и растителни масла.
Копривата усилва имунитета при инфекции и тумори. Действа и Помага за елиминиране на пикочната киселина и на други образуващи се в организма отрови. Активизира процесите на дишане и кръвообращение. Копривните корени са средство срещу алергични обриви.
Стимулира епителизацията и гранулацията, ускорява зарастването на рани.
Подобрява обменните процеси. Увеличава млякото у кърмачките. Стимулира растежа на косата, регулира менструацията.
Външно копривата се използват в мастни или водни извлеци за укрепване на косата при кожни раздразнения, язви и гнойници.
Настойка и отвара от корени са полезни при заболявания на бъбреците, стомаха, диария, дизентерия, астма, фурункулоза и ревматизъм.
Много полезно е в профилактиката против преумора, при захарен диабет, при парези и параличи.
Страничните явления са рядкост. Алергия се наблюдава обикновено към суровата дрога. В тези случай растението се употребява след топлинна обработка.
Само в редки случаи се налага копривата да се изключи от менюто.

Начин на употреба:
Отвара: 1 суп. лъж. суровина се вари с 1 чаша вода. Пие се по 1 суп. лъж. 4-5 пъти на ден.
Отвара от семена и корени: В равни части по 40-50 г семена се варят с 400 мл вода до изпаряване на половината от течността. Пие се по 3 суп. лъж. 4-5 пъти на ден.
Пресен сок от коприва се приема по 1 ч. лъж. 3 пъти на ден.
Противопоказания: Вътрешно приемане на препарати от коприва е противопоказно при гинекологични кръвотечения, при болни с полипи и различни туморни заболявания на яйчниците и матката.
Кръвотворна напитка
Сок от 2-3 шепи коприва, сок от 2 моркова, сок от ½ лимон, 1 щипка сол.
Почистените и измити зеленчуци и плодове се надробяват (прекарват се през месомелачка), след което сокът им се изстисква през преса, центрофуга или марля, подправя се на вкус, охлажда се и се поднася веднага с парченце лед.